NEW LIFE dla kobiet ciężarnych i karmiących


Planowanie ciąży"Planując ciążę każda kobieta powinna pomyśleć o stworzeniu jak najlepszych warunków do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju swojego dziecka. Istnieje kilka ważnych zasad dotyczących troski o zdrowie dziecka i mamy. Wizyta u lekarza pomoże ocenić stan zdrowia oraz określi czas, w którym kobieta może zajść w ciążę. Dodatkowo lekarz może zalecić uzupełnienie niedoborów witamin oraz składników mineralnych poprzez stosowanie specjalnego zestawu preparatów.

 

Prawidłowe odżywianie się i zażywanie prenatalnego zestawu niezbędnych składników mineralnych i witamin przed poczęciem zapewni dziecku prawidłowy rozwój. Istotne znaczenie dla przebiegu ciąży i rozwoju dziecka – nie tylko w czasie ciąży – ale również przed zapłodnieniem, ma kwas foliowy. Naukowcy stwierdzili bowiem, że niskie spożycie kwasu foliowego powoduje zwiększone ryzyko urodzenia dziecka z wrodzoną wadą układu nerwowego oraz liczne komplikacje w przebiegu ciąży. Produkt New Life dostarczy odpowiednie skadniki ptrzebne dla kobiet w ciązy i matek karmiących.

Kontrola wagi ciała.

Bardzo ważny jest odpowiedni przyrost masy ciała matki podczas ciąży. Obserwacje wykazały, że kobiety, które zbyt mało przybywają na wadze często rodzą dzieci z niską masą urodzeniową. Dlatego nie należy odchudzać się nie tylko w czasie ciąży, ale także na krótko przed jej zaplanowaniem. Przybieranie na wadze podczas ciąży jest zjawiskiem prawidłowym, jednak zalecana jest stała kontrola masy ciała, by nie przekroczyła określonych norm.« obiera o prawidłowej masie ciała powinna przytyć od 11,5 do 16 kg. Ciężarne, które przed ciążą miały niedowagę powinny zadbać o większy przyrost masy ciała od 12,5 do 16 kg. Kobiety mające nadwagę powinny mieć przyrosty masy ciała nie większe niż 11,5 kg. Odpowiedni wzrost wagi ciała jest niezbędny dla szybkiego rozwoju płodu w późnych miesiącach ciąży, a także dla porodu i karmienia piersią.

Ciąża wymaga zmian w odżywianiu i pełnej troski o kondycję fizyczną przyszłej mamy. Przede wszystkim należy prowadzić higieniczny tryb życia. Oznacza to zerwanie z wszelkimi nałogami. Rzucenie palenia może zmniejszyć ryzyko zbyt wczesnego porodu lub niskiej masy urodzeniowej dziecka. Nawet sporadyczne picie alkoholu w czasie ciąży może powodować komplikacje w jej przebiegu. Unikać należy stosowania leków bez istotnych wskazań lekarskich. Należy także ograniczyć spożycie soli, cukru i słodyczy, kawy i herbaty oraz tłuszczów zwierzęcych. W czasie ciąży organizm kobiety potrzebuje większej ilości składników odżywczych. W tym okresie znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, nawet o 50-100%. Natomiast kaloryczność diety zwiększa się tylko o 300 kcal. Zmusza to do starannego wyboru najbardziej wartościowych produktów o możliwie wysokiej zawartości składników odżywczych, a zarazem o niskiej kaloryczności.

Urozmaicanie posiłków to podstawowa zasada. Nie ma takiego produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a jest ich około 60. Częściej należy spożywać pieczywo razowe, gdyż zawiera 4 razy więcej składników mineralnych niż pieczywo jasne oraz jest niedocenianym źródłem witamin i błonnika pokarmowego. W okresie ciąży organizm kobiety potrzebuje dwukrotnie więcej żelaza. Jest ono niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, która transportuje tlen do wszystkich komórek organizmu matki i dziecka. Dlatego zaleca się spożywać dwa razy dziennie chude mięso, drób lub wędlinę.

Aby poprawić przyswajalność żelaza, każdy posiłek powinien zawierać warzywa i owoce bogate w witaminę C. Zaleca się spożywanie ok. l kg owoców i warzyw dzienne. Nie należy też zapominać o rybach, gdyż są bogatym źródłem wartościowego białka, jodu (jego brak zwiększa prawdopodobieństwo poronienia, urodzenia płodu martwego lub z wadami wrodzonymi) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (mają one duży udział w rozwoju mózgu płodu). Zwiększenie spożycia mleka i produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu jest konieczne, ze względu na zawarty w nim wapń, witaminę 82, Bi2 i pełnowartościowe białko.

 Karmienie piersią.

Karmienie piersiąOkres laktacji czyli karmienia piersią charakteryzuje się największym w życiu kobiety zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe. Zapotrzebowanie to związane jest z wytwarza- niem mleka, w mniejszym stopniu z uzupełnianiem niedoborów oraz strat powstałych w ustroju kobiety w przebiegu ciąży i porodu oraz koniecznością pokrywania własnych potrzeb. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta o ok. 100"o w stosunku do normy sprzed ciąży. Nadal wzrasta zapotrzebowanie głównie na żelazo, witaminy C, Bi, B2, PP, D, kwas foliowy. Picie płynów wzrasta o ponad l litr dziennie (zalecane jest picie wody mineralnej, soków warzywnych i owocowych). Z powodu wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne, lekarze zalecają stosowanie zestawów witaminowo-mineralnych. Odpowiednim preparatem jest New Life, dostosowany do potrzeb kobiet ciężarnych i karmiących piersią, dostępny w sieci California Fitness."

 mgr Wioletta Wierzchołowska

 


SKLEP  >>>  TUTAJ

 

Wybrane artykuły dotyczące ciąży i małych dzieci.  

 

 

Recent Posts