ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW

Zespół policystycznych jajników

PCOS – co to takiego? Czy może dotyczyć Ciebie?

Jesteś kobietą w wieku rozrodczym? Masz nieregularne miesiączki? Zauważyłaś zwiększone wypadanie włosów? Na Twojej twarzy pojawił się trądzik? Borykasz się z nadmiernym owłosieniem oraz nadwagą?

To mogą być objawy PCOS – zespołu policystycznych jajników.

Problemu, który dotyka co dziewiątą kobietę w wieku rozrodczym. Jest zaburzeniem hormonalnym i jedną z najczęstszych przyczyn niepłodności. Często prowadzi również do nadwagi i utrudnia zrzucenie nadmiernych kilogramów.

PCOS – co to takiego?

Zespół policystycznych jajników jest bardzo często ściśle powiązany z nieprawidłową pracą hormonów oraz insulinoopornością – zaburzeniem równowagi glukozy we krwi, polegającym na zmniejszeniu wrażliwości tkanek organizmu, w tym mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby na insulinę.
Prowadzi do:

  • zaburzeń pracy hormonów,
  • nieprawidłowego metabolizmu węglowodanów i tłuszczu,
  • nieregularnych miesiączek,
  • nadwagi, gromadzenia się tkanki tłuszczowej zwłaszcza w okolicach brzucha,
  • pojawienia się męskiego zarostu,
  • wypadania włosów,
  • trądziku.

Z czasem może przyczynić się również do rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca oraz zmniejszyć szansę na zajście w ciąże.

Naturalne rozwiązanie dla Ciebie

Prawidłowo zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna to podstawa, by zachować zdrowie. Jak potwierdzają badania naukowe w zapobieganiu i zwalczaniu PCOS wskazana jest regularna suplementacja witaminy D, cynku, chromu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dlaczego?

Witamina D

Aż u 85% kobiet borykających się z zespołem policystycznych jajników wykazano niedobór witaminy D, który był zdecydowanie wyższy u pań z nadwagą!

Witamina D nie tylko korzystnie wpływa na kości, mięśnie, odporność i zdrowie zębów, ale również na metabolizm węglowodanów, poziom glukozy we krwi oraz insuliny.

Jej niedobór przyczynia się do obniżenia poziomu tzw. dobrego cholesterolu (HDL), który chroni organizm przed rozwojem chorób serca.

Z badań przeprowadzonych w 2015 roku na 45 kobietach z PCOS wynika, że suplementacja witaminy D3 pomaga również regulować miesiączkę.

Co więcej witamina D, jako genialny składnik wspomagający odporność, korzystnie wpływa na pracę tarczycy. A dysfunkcja tarczycy jest silnie powiązana z zaburzeniami pracy jajników. Hormony tarczycy mogą bezpośrednio lub pośrednio wpływać na układ rozrodczy i ich nieprawidłowe wydzielanie może być przyczyną m. in. niepłodności.

Niedobór witaminy D wykazano również u kobiet borykających się z trądzikiem… A więc – jak widać – naprawdę warto wzbogacić dietę w ten cenny składnik.

NNKT omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną kobiet, zmniejszając poziom hormonów męskich oraz regulując miesiączkę.

W badaniach przeprowadzonych z udziałem kobiet borykających się z PCOS w wieku 25-30 lat zauważono obniżenie insulinooporności oraz poziomu testosteronu przy stosowaniu 1200 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie.

Cynk, chrom

U kobiet z zespołem policystycznych jajników często występują niedobory cynku. Istnieje zależność między niskim poziomem cynku w organizmie a występowaniem trądziku.

Suplementacja cynku w ilości 50 mg dziennie przez 8 tygodni znacząco ograniczyła wypadanie włosów w grupie badanych.

Cynk również korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi oraz obniża insulinooporność.

Z kolei chrom bierze udział w regulowaniu gospodarki węglowodanowej i lipidowej oraz wpływa na metabolizm glukozy we krwi.

W wielu badaniach wykazano również, że suplementacja diety chromem powoduje obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu, „złego” cholesterolu – LDL, triglicerydów i nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych oraz podwyższenie stężenia dobrego cholesterolu – HDL.

Ponadto pomaga w redukcji wagi poprzez zmniejszenie chęci na słodycze i podjadania między posiłkami. U kobiet suplementacja 400 µg pikolinianu chromu dziennie znacząco obniżyła procentową zawartość tłuszczu w organizmie, w porównaniu z grupą kontrolną.

Dbaj o swoje zdrowie i regularnie się badaj,
by być w pełni szczęśliwą 🙂
0 Read More

Jak poprawić wzrok dzięki diecie, suplementom bogatym w antyoksydanty i witaminy. Jak poprawić wzrok? Dieta na lepszy wzrok. Luteina na wzrok. Witaminy na wzrok.

WZROK, POPRAWA WZROKU, NATURALNE PRODUKTY CALIVITA, DIETA NA LEPSZY WZROK

 

Wypowiedź konsumenyki w CaliNews styczeń/luty 2001r.
Jestem okularnicą. Zaczęło się od wady -1,5 dioptrii w siódmej klasie szkoły podstawowej. Z czasem doszłam do -11,0 dioptrii. Miałam do wyboru: mocniejsze, grubsze i cięższe szkła albo ćwiczenia wzroku według autorskiego programu Litwinowa. Wybrałam ćwiczenia. Wada zmniejszyła się do -5,5 dioptrii, ale ciągle miałam problemy z tzw. wtrętami ciała szklistego. Są to początkowo latające przed oczyma czarne nitki, pajączki, które zbijają się później w grudki utrudniające czytanie, a nawet normalne widzenie.

Jakiś czas temu, na spotkanie dla mojej grupy w Krakowie, przyjechali wspaniali wykładowcy z Łodzi: dr Krystyna C i dr Adam C. Pani doktor mówiła o podobnych problemach z oczami, których doświadczyła osobiście – i które skończyły się po zażywaniu luteiny. Oczywiście od razu na drugi dzień zakupiłam preparat Lutein i zaczęłam zażywać regularnie jedną kapsułkę dziennie. Nie myślałam, że poprawa mojego wzroku może być tak szybka, tym bardziej mnie więc zaskoczyła, ale i ucieszyła. Poleciłam więc luteinę mojej niemal niewidomej przyjaciółce. Cierpi ona na zespół okulistyczno -neurologiczny Stargarta (nie przeszkadza jej to w byciu dystrybutorem CF!). Widziała jedynie szare kolory z poświatą. Ale już po zażyciu półtora opakowania preparatu Lutein zaczęła widzieć żywe kolory. Również polepszyło się jej widzenie o zmierzchu i akomodacja oczu.

 

Przegląd literatury na temat suplementów żywieniowych wspomagających jakość widzenia przynosi interesujące wiadomości. Co roku odkrywa się w przyrodzie coraz więcej substancji o właściwościach przeciwutleniających. Są to tzw. „żywe pokarmy” – związki fitochemiczne. Należą do nich również luteina i zeaksantyna, zaliczane do rodziny karotenoidów. Są to również podstawowe barwniki znajdujące się w centralnej części siatkówki, które pomagają w filtracji szkodliwego dla oczu światła. Luteina działa w oku jak żółty filtr świetlny. Jej mikroskopijne ilości gromadzą się w części środkowej oka w tzw. plamce żółtej i w soczewce. Zmiany chorobowe w obrębie żółtej plamki mogą prowadzić do postępującej utraty centralnego widzenia Lutein_Pluskolorów, do pogłębiających się problemów z czytaniem oraz rozpoznawaniem twarzy. Badania wykazały, że dzienna dawka luteiny – w ilości 6 mg – może zredukować występowanie uszkodzeń siatkówki aż o około 43%. Jako bardzo silny antyoksydant, luteina chroni też siatkówkę przed działaniem wolnych rodników. Musimy pamiętać, że substancji tej nie potrafimy sami wyprodukować, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej w diecie.

Naturalnym źródłem luteiny jest szpinak, sałata, pietruszka, brokuły, seler i kapusta włoska. Jeżeli spożycie tych produktów jest niedostateczne, to koniecznie powinniśmy naszą dietę suplementować luteiną. Szczególnie powinny o to zadbać osoby, u których występuje zwiększone ryzyko degeneracji plamki żółtej, czyli: palacze, kobiety po menopauzie oraz ludzie z jasnym kolorem oczu i ci, którzy narażeni są na długotrwałe działanie promieni słonecznych i UV.

Według starożytnej medycyny chińskiej, kondycja oczu jest ściśle związana z funkcjonowaniem niektórych narządów wewnętrznych, m.in. wątroby. Taoistyczne ćwiczenia oczu nie tylko je wzmacniają, ale też zapobiegają schorzeniom takim jak zaćma, astygmatyzm, krótkowzroczność, jaskra, a nawet mogą pomóc przy problemach z wątrobą. Nasuwa się więc wniosek – preparat  Liver Aid  wspomagający wątrobę, może być pomocny przy problemach z oczami, których funkcjonowanie wiąże się tak ściśle właśnie ze stanem wątroby. Natomiast wtręty ciała szklistego oka związane są z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu moczowego. W tym przypadku dobrze wspomóc się czosnkiem z pietruszkąw produkcie Garlic Caps. Najbardziej jednak niszczący wpływ na nasze oczy ma wszechobecny stres. Niech więc w naszym domu zawsze będą składniki mineralne  Power Mins oraz preparat  Stress Management.

Tak więc „okularniku” – używaj swojej siły i wiedzy. Czas najwyższy, abyś zaczął to robić. Nie musisz nosić coraz mocniejszych szkieł. Suplementuj dietę luteiną, oczyść swoją wątrobę i nerki, ćwicz, a szybko dostrzeżesz pozytywne rezultaty.

mgr biologii Liliana J.


Nowy produkt CaliVita ZenThonic

  • Utrzymuje w zdrowiu białka soczewki, poprawia ostrość widzenia, przeciwdziała zaćmie i tzw. „kurzej ślepocie”

Dieta na lepszy wzrok

Dla oczu szczególnie ważne są produkty zawierające substancje hamujące powstawanie wolnych rodników.

Luteina gromadzi się w plamce żółtej i w soczewce. Działa jak filtr, zabezpieczając oko przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej przed uszkodzeniami.

Na tym nie koniec: odpowiednia dawka luteiny może nawet o 30% zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy! Jako że organizm człowieka nie wytwarza luteiny, musimy ją dostarczać z jedzeniem. Znajdziesz ją w szpinaku, jarmużu, kapuście włoskiej, natce pietruszki, groszku zielonym, brokułach, papryce, dyni oraz jeżynach, malinach i nektarynkach. Możesz też przyjmować suplementy luteiny.

Witamina A (beta-karoten) jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Ma również ogromne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu fotoreceptorów siatkówki oka, dzięki czemu dobrze widzimy o każdej porze dnia.Niedobór beta-karotenu przyczynia się do tzw. kurzej ślepoty, zaś utrzymujący się deficyt tej substancji m.in. przyczynia się do rozwinięcia zespołu suchego oka oraz powstawania blizn rogówki. Źródłem witaminy A są marchew, papryka, brokuły, warzywa o ciemnych liściach, pomidory i brzoskwinie.

Witamina C Dzięki niej następuje synteza kolagenu, który jest odpowiedzialny za trwałość naczyń krwionośnych oka. Jeśli pojawia się jej niedobór, naczynia spojówki stają się kruche, a w konsekwencji następują krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok. Znajdziesz ją w natce pietruszki, warzywach kapustnych, papryce, dzikiej róży, kiwi oraz cytrusach.

Witamina E wspomaga przyswajanie beta-karotenu przez ściany jelita cienkiego oraz poprawia szczelność błon komórkowych. Jest najsilniejszym witaminowym przeciwutleniaczem. Zapobiega utlenianiu witaminy A, neutralizuje wolne rodniki i hamuje tworzenie się toksycznych substancji – nadtlenków tłuszczowych, złego cholesterolu itp. uszkadzających naczynia krwionośne. Bogate w witaminę E są oleje roślinne.

Mikroelementy – cynk, selen i miedź niezbędne dla wzmocnienia wzroku. Cynk zapobiega osłabieniu widzenia związanemu z wiekiem. Bierze też udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.

Cynk i selen zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Z kolei miedź poprawia trwałość naczyń krwionośnych oka przez wzmocnienie wiązań kolagenowych. Selen znajdziesz w rybach i owocach morza, pestkach dyni, cynk – w jajkach i pieczywie pełnoziarnistym, a miedź w awokado, orzechach i owocach morza. Znajduje się w nasionach roślin strączkowych, produktach zbożowych, kaszach i ostrygach.

Badania potwierdzają, że osoby, które spożywają ryby dwa razy w tygodniu, dużo rzadziej cierpią na zwyrodnienia plamki żółtej.
Ryby morskie są bowiem bogatym źródłem tłuszczów z rodziny omega-3, a w szczególności kwasu dokozaheksaenowego (DHA), który w okresie płodowym buduje oko ludzkie. Kwasy omega-3 chronią również przed jaskrą, obniżając ciśnienie śródgałkowe.

Borówki amerykańskie zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na wzrok

Nie zapominaj też o antocyjanach. Ich najcenniejszym źródłem są jagody, a zwłaszcza borówka amerykańska i borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów tych związków chemicznych! Antocyjany zwalczają wolne rodniki i regenerują uszkodzone przez nie elementy oka. Uszczelniają naczynia krwionośne oka i dbaj o to, by gałka oczna była dobrze ukrwiona. Poprawiają wzrok krótkowidzów.

0 Read More

Poprawa wzroku naturalnymi metodami. Suplementy CaliVita na poprawę wzroku

Poprawa wzroku naturalnymi metodami – spożywanie pokarmów bogatych w składniki odżywcze oraz witaminy. Na poprawę wzroku wskazane również sprawdzone suplementy diety firmy CaliVita.

Wypowiedź konsumentki w CaliNews styczeń/luty 2001r.
Jestem okularnicą. Zaczęło się od wady -1,5 dioptrii w siódmej klasie szkoły podstawowej. Z czasem doszłam do -11,0 dioptrii. Miałam do wyboru: mocniejsze, grubsze i cięższe szkła albo ćwiczenia wzroku według autorskiego programu Litwinowa. Wybrałam ćwiczenia. Wada zmniejszyła się do -5,5 dioptrii, ale ciągle miałam problemy z tzw. wtrętami ciała szklistego. Są to początkowo latające przed oczyma czarne nitki, pajączki, które zbijają się później w grudki utrudniające czytanie, a nawet normalne widzenie.

Jakiś czas temu, na spotkanie dla mojej grupy w Krakowie, przyjechali wspaniali wykładowcy z Łodzi: dr Krystyna Cybart i dr Adam Cybart. Pani doktor mówiła o podobnych problemach z oczami, których doświadczyła osobiście – i które skończyły się po zażywaniu luteiny. Oczywiście od razu na drugi dzień zakupiłam preparat Lutein i zaczęłam zażywać regularnie jedną kapsułkę dziennie. Nie myślałam, że poprawa mojego wzroku może być tak szybka, tym bardziej mnie więc zaskoczyła, ale i ucieszyła. Poleciłam więc luteinę mojej niemal niewidomej przyjaciółce. Cierpi ona na zespół okulistyczno -neurologiczny Stargarta (nie przeszkadza jej to w byciu dystrybutorem CF!). Widziała jedynie szare kolory z poświatą. Ale już po zażyciu półtora opakowania preparatu Lutein zaczęła widzieć żywe kolory. Również polepszyło się jej widzenie o zmierzchu i akomodacja oczu.

 

Przegląd literatury na temat suplementów żywieniowych wspomagających jakość widzenia przynosi interesujące wiadomości. Co roku odkrywa się w przyrodzie coraz więcej substancji o właściwościach przeciwutleniających. Są to tzw. „żywe pokarmy” – związki fitochemiczne. Należą do nich również luteina i zeaksantyna, zaliczane do rodziny karotenoidów. Są to również podstawowe barwniki znajdujące się w centralnej części siatkówki, które pomagają w filtracji szkodliwego dla oczu światła. Luteina działa w oku jak żółty filtr świetlny. Jej mikroskopijne Lutein_Plusilości gromadzą się w części środkowej oka w tzw. plamce żółtej i w soczewce. Zmiany chorobowe w obrębie żółtej plamki mogą prowadzić do postępującej utraty centralnego widzenia kolorów, do pogłębiających się problemów z czytaniem oraz rozpoznawaniem twarzy. Badania wykazały, że dzienna dawka luteiny – w ilości 6 mg – może zredukować występowanie uszkodzeń siatkówki aż o około 43%. Jako bardzo silny antyoksydant, luteina chroni też siatkówkę przed działaniem wolnych rodników. Musimy pamiętać, że substancji tej nie potrafimy sami wyprodukować, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej w diecie.

Naturalnym źródłem luteiny jest szpinak, sałata, pietruszka, brokuły, seler i kapusta włoska. Jeżeli spożycie tych produktów jest niedostateczne, to koniecznie powinniśmy naszą dietę suplementować luteiną. Szczególnie powinny o to zadbać osoby, u których występuje zwiększone ryzyko degeneracji plamki żółtej, czyli: palacze, kobiety po menopauzie oraz ludzie z jasnym kolorem oczu i ci, którzy narażeni są na długotrwałe działanie promieni słonecznych i UV.

Według starożytnej medycyny chińskiej, kondycja oczu jest ściśle związana z funkcjonowaniem niektórych narządów wewnętrznych, m.in. wątroby. Taoistyczne ćwiczenia oczu nie tylko je wzmacniają, ale też zapobiegają schorzeniom takim jak zaćma, astygmatyzm, krótkowzroczność, jaskra, a nawet mogą pomóc przy problemach z wątrobą. Nasuwa się więc wniosek – preparat  Liver Aid wspomagający wątrobę, może być pomocny przy problemach z oczami, których funkcjonowanie wiąże się tak ściśle właśnie ze stanem wątroby. Natomiast wtręty ciała szklistego oka związane są z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu moczowego. W tym przypadku dobrze wspomóc się czosnkiem z pietruszką w produkcie  Garlic Caps.  Najbardziej jednak niszczący wpływ na nasze oczy ma wszechobecny stres. Niech więc w naszym domu zawsze będą składniki mineralne  Power Mins oraz preparat  Stres Management .

Tak więc „okularniku” – używaj swojej siły i wiedzy. Czas najwyższy, abyś zaczął to robić. Nie musisz nosić coraz mocniejszych szkieł. Suplementuj dietę luteiną, oczyść swoją wątrobę i nerki, ćwicz, a szybko dostrzeżesz pozytywne rezultaty.

mgr biologii Liliana Jacek

 

Nowy produkt CaliVita– ZenThonic

Utrzymuje w zdrowiu białka soczewki, poprawia ostrość widzenia, przeciwdziała zaćmie i tzw. „kurzej ślepocie”

 

Dieta na lepszy wzrok

Dla oczu szczególnie ważne są produkty zawierające substancje hamujące powstawanie wolnych rodników.

Luteina gromadzi się w plamce żółtej i w soczewce. Działa jak filtr, zabezpieczając oko przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej przed uszkodzeniami.

Na tym nie koniec: odpowiednia dawka luteiny może nawet o 30% zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy! Jako że organizm człowieka nie wytwarza luteiny, musimy ją dostarczać z jedzeniem. Znajdziesz ją w szpinaku, jarmużu, kapuście włoskiej, natce pietruszki, groszku zielonym, brokułach, papryce, dyni oraz jeżynach, malinach i nektarynkach. Możesz też przyjmować suplementy luteiny.

Witamina A (beta-karoten) jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Ma również ogromne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu fotoreceptorów siatkówki oka, dzięki czemu dobrze widzimy o każdej porze dnia.Niedobór beta-karotenu przyczynia się do tzw. kurzej ślepoty, zaś utrzymujący się deficyt tej substancji m.in. przyczynia się do rozwinięcia zespołu suchego oka oraz powstawania blizn rogówki. Źródłem witaminy A są marchew, papryka, brokuły, warzywa o ciemnych liściach, pomidory i brzoskwinie.

Witamina C Dzięki niej następuje synteza kolagenu, który jest odpowiedzialny za trwałość naczyń krwionośnych oka. Jeśli pojawia się jej niedobór, naczynia spojówki stają się kruche, a w konsekwencji następują krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok. Znajdziesz ją w natce pietruszki, warzywach kapustnych, papryce, dzikiej róży, kiwi oraz cytrusach.

Witamina E wspomaga przyswajanie beta-karotenu przez ściany jelita cienkiego oraz poprawia szczelność błon komórkowych. Jest najsilniejszym witaminowym przeciwutleniaczem. Zapobiega utlenianiu witaminy A, neutralizuje wolne rodniki i hamuje tworzenie się toksycznych substancji – nadtlenków tłuszczowych, złego cholesterolu itp. uszkadzających naczynia krwionośne. Bogate w witaminę E są oleje roślinne.

Mikroelementy – cynk, selen i miedź niezbędne dla wzmocnienia wzroku. Cynk zapobiega osłabieniu widzenia związanemu z wiekiem. Bierze też udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.

Cynk i selen zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Z kolei miedź poprawia trwałość naczyń krwionośnych oka przez wzmocnienie wiązań kolagenowych. Selen znajdziesz w rybach i owocach morza, pestkach dyni, cynk – w jajkach i pieczywie pełnoziarnistym, a miedź w awokado, orzechach i owocach morza. Znajduje się w nasionach roślin strączkowych, produktach zbożowych, kaszach i ostrygach.

Badania potwierdzają, że osoby, które spożywają ryby dwa razy w tygodniu, dużo rzadziej cierpią na zwyrodnienia plamki żółtej.
Ryby morskie są bowiem bogatym źródłem tłuszczów z rodziny omega-3, a w szczególności kwasu dokozaheksaenowego (DHA), który w okresie płodowym buduje oko ludzkie. Kwasy omega-3 chronią również przed jaskrą, obniżając ciśnienie śródgałkowe.

Borówki amerykańskie zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na wzrok

Nie zapominaj też o antocyjanach. Ich najcenniejszym źródłem są jagody, a zwłaszcza borówka amerykańska i borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów tych związków chemicznych! Antocyjany zwalczają wolne rodniki i regenerują uszkodzone przez nie elementy oka. Uszczelniają naczynia krwionośne oka i dbaj o to, by gałka oczna była dobrze ukrwiona. Poprawiają wzrok krótkowidzów.


 

0 Read More

ANEMIA, Przyczyny Anemii, Dieta

Anemia – niedokrwistość

Anemią określa się stan, w którym organizmowi brakuje czerwonych krwinek (erytrocytów) lub też gdy traci on ich więcej niż może wyprodukować. Ich zaniżony poziom prowadzi do niedotlenienia komórek ciała i może w konsekwencji być przyczyną wielu dolegliwości.

Anemia to stan ogólnego osłabienia, związany z niedoborem hemoglobiny tzn.czerwonego barwnika krwi, zawierającego żelazo , lub czerwonych ciałek krwi . Czerwone ciałka krwi powstają w szpiku kostnym. Aby procesy krwiotwórcze przebiegały prawidłowo, potrzebne są także witaminy B12, B6, C, E, kwas foliowy oraz miedź, cynk i molibden
Iron_PlusBrak tych składników, upośledza przyswajanie żelaza.

Przyczyny powstawania anemii

Do anemii mogą doprowadzić bardzo różnorodne czynniki, zarówno genetyczne, jak i związane z środowiskiem czy sposobem odżywiania. Jedną z przyczyn powstawania tej przypadłości może być utrata dużej ilości krwi (np. podczas operacji czy miesiączek). Anemię diagnozuje się również u osób, których dieta jest uboga w żelazo i kwas foliowy. Choroba ta pojawia się też często jako wynik przyjmowania niektórych leków.

Anemia rozwija się powoli. Z początku nasze wieczne zmęczenie i bladość skóry przypisujemy stresującej pracy i niewyspaniu. Ale kiedy trwają one długo powinny nas zaniepokoić. Z czasem dołącza do nich apatia, ogólne osłabienie, bladość spojówek, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, ciągłe uczucie zimna. Często anemii towarzyszy kołatanie serca, bóle głowy, zaparcia, nudności i utrata apetytu. W takim przypadku nie ma na co czekać – trzeba zrobić morfologię krwi i sprawdzić  czy jest z nią wszystko w porządku.

stress_managementsKobietom znacznie częściej niż mężczyznom brakuje żelaza. Obliczono, że podczas samej tylko miesiączki tracimy go od 10-30 mg. Bywa, że podczas kolejnego miesiąca nie jesteśmy w stanie tych braków uzupełnić. Podczas 9 miesięcy ciąży przyszła matka traci około 1000 mg żelaza i tylko systematyczne podawanie go w tym okresie, chroni kobietę przed ciężką anemią.Na dodatek to właśnie kobiety stosują najbardziej radykalne diety odchudzające, nie zastanawiając się, że z każdym dniem kuracji przyjmują coraz mniej żelaza w pożywieniu.

Organizm, aby prawidłowo funkcjonował potrzebuje niewiele, bo tylko 1,8 mg żelaza dziennie. Ale, aby taką dawkę zapewnić, trzeba dostarczyć 18 mg tego pierwiastka, gdyż wchłonięte zostaje jedynie 10 % żelaza zawartego w diecie.

Niedobór kwasu foliowego powoduje tzw. duże krwinki. Na ten rodzaj anemii cierpią nieraz ci, którzy mają niedobór kwasów żołądkowych, dzieci i młodzież po chorobach zakaźnych, matki w ciąży, osoby, które jadają głównie żywność oczyszczoną.Vitamin_E

Gdy mamy duże niedobory witaminy E, to nie tylko spada przyswajanie żelaza, ale i powstawanie hemoglobiny. To jednak nie wszystko.

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które stanowią część struktury komórek, są tak zmienione przez oksydację (utlenianie), że komórki pękają. Jeśli jest bardzo duży niedobór witaminy E, to dużo krwinek ulega zniszczeniu, jakby krwinki w ogóle nie powstawały. Cierpi się wówczas na bardzo ciężką anemię.

Wspaniałym Produktem jest Ocean 21 z oferty zagranicznej CaliVita.

 

Produkty możesz kupić w naszym sklepie >>> TUTAJ

 

 

Dieta przeciw anemii

Po pierwsze: mięso, ryby i jaja

Najwięcej tzw. żelaza hemowego, dobrze przyswajanego, znajduje się w czerwonym mięsie i wątróbce, a także w żółtkch jaj.

Okazuje się jednak, że zwiększenie ilości tych produktów w diecie nie wystarcza, by wyniki analizy krwi się poprawiły. Aby procesy krwiotwórcze przebiegały prawidłowo, potrzebne są także witaminy B12, B6, C, E, kwas foliowy oraz miedź, cynk i molibden (znajdują się m.in. w szpinaku, pietruszce, jajach, papryce i pomidorach). Bez nich żelazo nie może być odpowiednio wykorzystane przez organizm.

Po drugie: warzywa i owoce

Z produktów roślinnych najwięcej żelaza zawierają zielone warzywa, jak: szpinak, kapusta, sałata, brokuły. Jednocześnie są one źródłem kwasu foliowego, którego niedobory również stanowią jedną z przyczyn anemii. Bogate w żelazo są także buraczki, papryka, fasola, szczypiorek, pietruszka. Z warzyw żelazo wchłania się znacznie słabiej niż z mięsa.

Przyswajanie żelaza poprawia witamina C, której najlepszym źródłem są świeże, nieprzetworzone, warzywa i owoce. Witaminę C znajdziemy m.in. w białej kapuście (także kiszonej), papryce, pomidorach, cebuli, szczypiorku, sałacie.

Po trzecie: produkty zbożowe

Żelazo znajdziesz także w kaszach, muesli, płatkach i pieczywie (zwłaszcza razowym, żytnim, orkiszowym, graham).

Czy wiesz, że:

Szpinak w 100 g produktu zawiera 2,8 mg żelaza, a SPIRULINA zawiera go 2300 % więcej !

Dieta bogata w żelazo to najlepsza dieta na anemię

Zawartość żelaza w wybranych produktach spożywczych (mg/100g):

kiszka krwista – 16,9
soja (nasiona suche) – 9,5
otręby pszenne – 14,9
chleb żytni razowy – 2,3
wątróbka z kurczaka – 9,5
kiełbasa żywiecka – 1,9
żółtko jaja kurzego – 7,2
burak – 1,7Spirulina_Max
czekolada z orzechami – 3,4
polędwica sopocka – 1,1
orzechy arachidowe – 3,2
porzeczki białe – 1,0
szpinak – 2,8
ziemniaki – 1,0
kasza gryczana – 2,8
mleko – 0,1

Dieta w anemii – czego należy unikać?

Stosując dietę na anemię, należy wykluczać z diety niektóre produkty i składniki:

unikać wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa i cukru,

ograniczyć spożycie tłuszczów – zwłaszcza zwierzęcego,

unikać potraw smażonych i duszonych w tradycyjny sposób (na tłuszczu)

konieczne jest ograniczenie soli kuchennej do 6 g dziennie, co równa się 1 łyżeczce

niewskazane jest spożywanie alkoholu;

ograniczyć ilość wypijanej kawy oraz herbaty, ponieważ napoje te utrudniają wchłanianie żelaza.

0 Read More