ANEMIA, Przyczyny Anemii, Dieta
Anemia – niedokrwistość
Anemią określa się stan, w którym organizmowi brakuje czerwonych krwinek (erytrocytów) lub też gdy traci on ich więcej niż może wyprodukować. Ich zaniżony poziom prowadzi do niedotlenienia komórek ciała i może w konsekwencji być przyczyną wielu dolegliwości.
Anemia to stan ogólnego osłabienia, związany z niedoborem hemoglobiny tzn.czerwonego barwnika krwi, zawierającego żelazo , lub czerwonych ciałek krwi . Czerwone ciałka krwi powstają w szpiku kostnym. Aby procesy krwiotwórcze przebiegały prawidłowo, potrzebne są także witaminy B12, B6, C, E, kwas foliowy oraz miedź, cynk i molibden
Brak tych składników, upośledza przyswajanie żelaza.
Przyczyny powstawania anemii
Do anemii mogą doprowadzić bardzo różnorodne czynniki, zarówno genetyczne, jak i związane z środowiskiem czy sposobem odżywiania. Jedną z przyczyn powstawania tej przypadłości może być utrata dużej ilości krwi (np. podczas operacji czy miesiączek). Anemię diagnozuje się również u osób, których dieta jest uboga w żelazo i kwas foliowy. Choroba ta pojawia się też często jako wynik przyjmowania niektórych leków.
Anemia rozwija się powoli. Z początku nasze wieczne zmęczenie i bladość skóry przypisujemy stresującej pracy i niewyspaniu. Ale kiedy trwają one długo powinny nas zaniepokoić. Z czasem dołącza do nich apatia, ogólne osłabienie, bladość spojówek, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, ciągłe uczucie zimna. Często anemii towarzyszy kołatanie serca, bóle głowy, zaparcia, nudności i utrata apetytu. W takim przypadku nie ma na co czekać – trzeba zrobić morfologię krwi i sprawdzić czy jest z nią wszystko w porządku.
Kobietom znacznie częściej niż mężczyznom brakuje żelaza. Obliczono, że podczas samej tylko miesiączki tracimy go od 10-30 mg. Bywa, że podczas kolejnego miesiąca nie jesteśmy w stanie tych braków uzupełnić. Podczas 9 miesięcy ciąży przyszła matka traci około 1000 mg żelaza i tylko systematyczne podawanie go w tym okresie, chroni kobietę przed ciężką anemią.Na dodatek to właśnie kobiety stosują najbardziej radykalne diety odchudzające, nie zastanawiając się, że z każdym dniem kuracji przyjmują coraz mniej żelaza w pożywieniu.
Organizm, aby prawidłowo funkcjonował potrzebuje niewiele, bo tylko 1,8 mg żelaza dziennie. Ale, aby taką dawkę zapewnić, trzeba dostarczyć 18 mg tego pierwiastka, gdyż wchłonięte zostaje jedynie 10 % żelaza zawartego w diecie.
Niedobór kwasu foliowego powoduje tzw. duże krwinki. Na ten rodzaj anemii cierpią nieraz ci, którzy mają niedobór kwasów żołądkowych, dzieci i młodzież po chorobach zakaźnych, matki w ciąży, osoby, które jadają głównie żywność oczyszczoną.
Gdy mamy duże niedobory witaminy E, to nie tylko spada przyswajanie żelaza, ale i powstawanie hemoglobiny. To jednak nie wszystko.
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które stanowią część struktury komórek, są tak zmienione przez oksydację (utlenianie), że komórki pękają. Jeśli jest bardzo duży niedobór witaminy E, to dużo krwinek ulega zniszczeniu, jakby krwinki w ogóle nie powstawały. Cierpi się wówczas na bardzo ciężką anemię.
Wspaniałym Produktem jest Ocean 21 z oferty zagranicznej CaliVita.
Produkty możesz kupić w naszym sklepie >>> TUTAJ
Dieta przeciw anemii
Po pierwsze: mięso, ryby i jaja
Najwięcej tzw. żelaza hemowego, dobrze przyswajanego, znajduje się w czerwonym mięsie i wątróbce, a także w żółtkch jaj.
Okazuje się jednak, że zwiększenie ilości tych produktów w diecie nie wystarcza, by wyniki analizy krwi się poprawiły. Aby procesy krwiotwórcze przebiegały prawidłowo, potrzebne są także witaminy B12, B6, C, E, kwas foliowy oraz miedź, cynk i molibden (znajdują się m.in. w szpinaku, pietruszce, jajach, papryce i pomidorach). Bez nich żelazo nie może być odpowiednio wykorzystane przez organizm.
Po drugie: warzywa i owoce
Z produktów roślinnych najwięcej żelaza zawierają zielone warzywa, jak: szpinak, kapusta, sałata, brokuły. Jednocześnie są one źródłem kwasu foliowego, którego niedobory również stanowią jedną z przyczyn anemii. Bogate w żelazo są także buraczki, papryka, fasola, szczypiorek, pietruszka. Z warzyw żelazo wchłania się znacznie słabiej niż z mięsa.
Przyswajanie żelaza poprawia witamina C, której najlepszym źródłem są świeże, nieprzetworzone, warzywa i owoce. Witaminę C znajdziemy m.in. w białej kapuście (także kiszonej), papryce, pomidorach, cebuli, szczypiorku, sałacie.
Po trzecie: produkty zbożowe
Żelazo znajdziesz także w kaszach, muesli, płatkach i pieczywie (zwłaszcza razowym, żytnim, orkiszowym, graham).
Czy wiesz, że:
Szpinak w 100 g produktu zawiera 2,8 mg żelaza, a SPIRULINA zawiera go 2300 % więcej !
Dieta bogata w żelazo to najlepsza dieta na anemię
Zawartość żelaza w wybranych produktach spożywczych (mg/100g):
kiszka krwista – 16,9
soja (nasiona suche) – 9,5
otręby pszenne – 14,9
chleb żytni razowy – 2,3
wątróbka z kurczaka – 9,5
kiełbasa żywiecka – 1,9
żółtko jaja kurzego – 7,2
burak – 1,7
czekolada z orzechami – 3,4
polędwica sopocka – 1,1
orzechy arachidowe – 3,2
porzeczki białe – 1,0
szpinak – 2,8
ziemniaki – 1,0
kasza gryczana – 2,8
mleko – 0,1
Dieta w anemii – czego należy unikać?
Stosując dietę na anemię, należy wykluczać z diety niektóre produkty i składniki:
unikać wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa i cukru,
ograniczyć spożycie tłuszczów – zwłaszcza zwierzęcego,
unikać potraw smażonych i duszonych w tradycyjny sposób (na tłuszczu)
konieczne jest ograniczenie soli kuchennej do 6 g dziennie, co równa się 1 łyżeczce
niewskazane jest spożywanie alkoholu;
ograniczyć ilość wypijanej kawy oraz herbaty, ponieważ napoje te utrudniają wchłanianie żelaza.