JAK Dawkować PARAPROTEX Firmy CaliVita, Pasożyty u człowieka

JAK DAWKOWAĆ PARAPROTEX, PASOŻYTY JELITOWE, PASOŻYTY U CZŁOWIEKA

Pasożyty – profilaktyka u dorosłych

Więcej o pasożytach >>>

Profilaktykę stosuje się u zdrowych osób, aby nie zapadały na infekcje oraz u osób, które usunęły pasożyty i nie chcą kolejnych infekcji.Para_Protex

Oczyszczanie profilaktyczne organizmu z pasożytów, grzybów i bakterii chorobotwórczych  należy przeprowadzić raz na pół roku.

Należy zużyć 1 opakowania produktu ParaProtex zaczynając od 1 tabl na czczo przez 3 dni i co 3 dni dawkę  zwiększamy o 1 szt, aż dojdziemy do dawki 3 x 1 szt  i na tej dawce pozostajemy. Należy 1 tabl. popić szklanką wody. Następnie należy zrobić miesięczną przerwę, a po przerwie wracamy do kuracji ParaProtex-em biorąc jedno opakowanie w dawce:

1 tabl. na czczo      1 tabl. bezpośrednio przed obiadem     1 tabl. pół godz. przed kolacją

AC Zymes                2 x 2 rano na czczo, a wieczorem na noc. 1 godz po ParaProtex !

Chelated Zinc          1 tabl. po posiku

Nopalin                   3 x dziennie między posiłkami 1-2 tabl, osoby otyłe 3 x 2 tabl. . Na 1 tabl.. szklanka wody.

 

To są najważniejsze produkty, ale warto też zastosować:

Ocean 21 1 nakrętkę soku rozpuścić w 1 l. wody i pić w ciągu dnia, lub 2 x dziennie po pół nakrętki.

Z powodu dużej zawartości jodu i działania oczyszczającego na organizm, Oceanu 21 nie powinny zażywać kobiety w okresie ciąży i karmienia oraz osoby z problemami tarczycy. Zastąpić go można na:

Polinesian Noni – 1 nakrętkę soku na czczo.

Pijąc Noni produkty bierzemy:sok_z_owocow_noni

Pierwsze: Polinesian Noni
15 min. później Para Protex
ok.godz. później AC-Zymes


WITAMINY:

C–1000  2 x 1 tabl po posiłku, lub     
C – 500   2 x 2 tabl. po posiłku

Tych witamin nie można przedawkować – to produkty naturalne – organizm weźmie ile potrzebuje, a resztę wydali. Przy silnym zakwaszeniu organizmu toksycznymi związkami należy dołączyć Strong Bones (chelatowany wapń z magnezem), który działa alkalizująco na organizm.

Dla osób z „grubszym portfelem” polecam jeszcze, rewelacyjny stabilizowany tlen w produkcie OxyMax.OxyMax_CV0124_n

 Warto pamiętać o codziennym wspomaganiu organizmu naturalnymi suplementami diety w celu podniesienia odporności, oraz kondycji fizycznej i psychicznej. Konieczne jest poznanie własnych czynników ryzyka chorób (np.na co chorują nasi rodzice), analiza naszego stylu życia i diety. W odniesieniu do ryzyka różnych schorzeń, różne suplementy mają odmienne właściwości i brak jest jednej cudownej substancji zapobiegającej wszystkim problemom zdrowotnym. Należy rozpoznać własne ryzyko i odpowiednio dobrać suplementy.

Nasz organizm ściśle dąży do homeostazy, czyli wewnętrznej równowagi, a np. nowotwór jest najlepszym przykładem do czego prowadzi jej zaburzenie. ZenThonic ma silny wpływ na utrzymanie homeostazy stąd jego wielka rola w profilaktyce chorób. Polecam multiwitaminy, różne produkty roślinne, a w szczególności

Garic Caps i ImmundAid – naturalne źródło zdrowia.


Jakie korzyści otrzyma Twój organizm z tych produktów:

ParaProtex niszczy: bakterie wywołujące infekcje ran – gronkowiec, paciorkowce, pasożyty przewodu pokarmowego, bakterie, grzyby, lamblie, robaki, wiele odmian wirusów (300) i grzybów.

AC Zymes – dostarcza żywych kultur bakteryjnych niezbędnych dla zdrowej mikroflory jelit.  Wytwarza niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Stanowi naturalną ochronę przed bakteriami i grzybicą. Zapobiega wzdęciom, niezbędny po kuracji antybiotykowej, zmniejsza dolegliwości przy hemoroidach, pomocny w trądziku i alergii.

C 1000 – to naturalna witamina C podnosząca trzykrotnie odporność organizmu. Jest doskonałym antyoksydantem. Niezbędna podczas: przeziębienia, grypy, chorób nowotworowych, alergii i innych. Bierze udział w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek. Chroni przed skutkami stresu, przyspiesza gojenie ran. Duże dawki wskazane dla palaczy.

Chelated Zinc – działa w naszym organizmie jak policjant kierujący ruchem. Nadzorując pracę systemów enzymatycznych, wpływa na wiele procesów przemiany materii. Przy jego niedoborze zostaje osłabiony system immunologiczny, a organizm pobiera więcej szkodliwych metali.

Garlic Caps – zawiera aktywne składniki czosnku i pietruszki. Skutecznie stosuje się go przeciwko bakteriom, wirusom, grzybom i innym pasożytom. Zmniejsza nadciśnienie, zapobiega miażdżycy, oczyszcza drogi oddechowe.

ImmunAid – zawiera składniki wspierające pracę systemu immunologicznego. Efektem ich synergicznego działania jest zwiększona zdolność organizmu do samoobrony oraz regeneracji.

Nopalin – nie dopuszcza do rozwoju pasożytów w układzie trawiennym. Bogactwo cennych składników odżywczych zapewnia mu wysoką pozycję na liście roślin leczniczyh WHO. Dostarcza organizmowi 17 rodzajów aminokwasów (w tym 8 egzogennych), liczne witaminy, składniki mineralne i cenny błonnik. Pozytywnie wpływa na procesy trawienia i metabolizm. Oczyszcza z toksyn jelito grube, pomocny przy: zaparciach, odchudzaniu, cukrzycy i miażdżycy.

Polinesian Noni- wspomaga niszczenie bakterii, wirusów, grzybów i innych pasożytów. Neutralizuje ich toksyczne jady i odkwasza wątrobę, nerki, jelita. To znakomity produkt poprawiający samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Jego spożycie korzystne jest dla każdego, ponieważ wzmacnia organizm, zwiększa odporność i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Należy go stosować jako leczenie uzupełniające wielu chorób.

Oxy Max – odtruwa i oczyszcza organizm. Dzięki odpowiedniej podaży tlenu komórka poprawia swój metabolizm i staje się odporna na działanie wirusów, bakterii, grzybów i innych czynników chorobotwórczych.

Ocean 21 – odkwaszenie, oczyszczanie organizmu, neutralizacja i wydalenie toksycznych jadów, poprawa funkcjonowania narządów wewnętrznych. Zawiera wszystko, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W składzie posiada ponad 200 ważnych składników odżywczych.

 Teraz zapraszam Państwa do oglądnięcia krótkiego filmu pt:

„Pasożyty wewnątrz nas”
Co wiesz na temat pasożytów?  Czy jesteś od nich wolny?
Zobacz film dokumentalny o pasożytach, statystyki zakażeń, skutki ich bytowania wewnątrz nas!

Uwaga: Film ten szokuje wiekszość ludzi. Osobom wrażliwym oraz dzieciom do 16 roku życia nie zaleca sie oglądania filmu.

 


 

Moje doświadczenia z produktami CaliVita

„Zajmuję się medycyną niekonwencjonalną. Moja dziedzina to alergia i leczenie oparte o naukę o prawidłowym żywieniu.

Dzięki klasycznemu badaniu ogólnego stanu zdrowia oraz aparaturze biorezonansowej, jestem w stanie wykryć błędne składniki procesów chemicznych organizmu i otrzymać całościowy obraz na temat stanu zdrowia pacjenta. Chociaż ocena grzybicy jelit podzieliła zarówno lekarzy, jak i osoby zajmujące się alternatywnymi metodami leczenia, osobiście stwierdziłam, że w przypadku 60-70% moich pacjentów ilość obecnych w jelitach grzybów jest zbyt wysoka.

Prowadzi to nie tylko do różnych dolegliwości w obrębie przewodu pokarmowego, lecz może być również przyczyną takich chorób, jak np. egzema, łuszczyca, bóle głowy, migrena, przewlekłe zmęczenie, bóle stawów, zaburzenia hormonalne. U 30% pacjentów można wykazać także obecność pasożytów jelit. Równie częsta jest zwiększona ilość wirusów i innych mikroorganizmów anaerobowych, które dobrze czują się w otoczeniu ubogim w tlen.

Najciekawszą stroną mojej pracy jest możliwość mierzenia zawartości tlenu molekularnego w jelitach. W każdym przypadku, gdy poziom tlenu molekularnego w jelitach jest zbyt niski, można równocześnie wykazać obecność grzybów, pasożytów, wirusów i innych mikroorganizmów. Kiedy moim pacjentom zaleciłem zażywanie tlenu stabilizowanego, wtedy ilość tlenu molekularnego w ich jelitach znacznie się podwyższyła. Poziom wzrostu był znaczący już po 4-8 tygodniach.

Co ciekawe, w jelitach wzrostowi uległ nie tylko poziom tlenu, ale również ilość witamin i składników mineralnych. Dowodzi to, że dzięki tlenowi stabilizowanemu, organizm potrafi przyswoić odpowiednie ilości składników niezbędnych dla życia nawet z ubogiego menu. W mojej pracy najważniejsze jest, by moi pacjenci jak najszybciej powrócili do zdrowia. Wszystkim proponuję, by dla długotrwałego zachowania zdrowia, zaczęli regularnie, codziennie zażywać tlen stabilizowany.”

CaliNews Wrzesień 2003 dr Lin Clark


PASOŻYTY JELITOWE

artykuł prof. dr. hab. med. Paulina Moszczyńskiego

„Pasożyty to organizmy zwierzęce lub roślinne wykorzystujące inny organizm jako środowisko życia i zdobywania pożywienia. Najczęstszymi pasożytami człowieka są organizmy zwierzęce, które wywołują choroby zwane parazytozami.

Pasożyty bytujące w jelitach człowieka zaliczamy do robaków i pierwotniaków. Robaki należą do dwóch grup: robaków płaskich (płazińce) i robaków obłych (obleńce).

Robaki – Płazińce

Do robaków płaskich należą tasiemce, które wywołują chorobę, zwaną tasiemczycą. Tasiemce mają kształt tasiemki czy wstążki. Składają się z główki uzbrojonej w haczyki lub ssawki (za pomocą których przyczepiają się do wewnętrznej ściany jelita), krótkiej szyjki stanowiącej strefę wzrostową oraz licznych członów. Dojrzałe człony, zawierające zapłodnione jaja, odrywają się od końca pasożyta i są wydalane z kałem. Dalszy rozwój jaja do postaci wągra odbywa się w przewodzie pokarmowym żywiciela pośredniego (zwierzę). Uwalniane z jaja zarodki przebijają ścianę jelita i osiedlają się w narządach wewnętrznych.

Człowiek zaraża się przez spożycie surowego lub niedogotowanego zakażonego mięsa. W jelitach człowieka może bytować:

  • tasiemiec nieuzbrojony (długość od 4 do 10 m), żywiciel pośredni – bydło rogate. Zakażenie następuje przez spożycie zakażonej wołowiny;
  • tasiemiec uzbrojony (długość 2-4 m), żywiciel pośredni – świnia. Człowiek zaraża się przez spożycie zarażonej wieprzowiny. Jaja mogą również się przenosić z człowieka na człowieka przez zakażone nimi ręce, żywność, wodę;
  • bruzdogłowiec szeroki (długość do 10 m), żywiciel pośredni żyje w wodzie – raczek (zwany oczlikiem), ryby. Zakażenie następuje przez spożycie zakażonego kawioru lub rybiego mięsa;
  • tasiemiec karłowaty (długość 5-60 mm), żywiciel pośredni – myszy, szczury, ptaki. Zarażenie następuje po spożyciu jajeczek tasiemca obecnych w produktach żywnościowych. Jaja tasiemca wydalane z kałem na zewnątrz skażają środowisko, stwarzając niebezpieczeństwo zakażenia bytujących w nim gryzoni oraz powtórnego zakażenia człowieka drogą doustną;
  • tasiemiec eliptyczny (długość do 35 cm), bytuje w jelitach psów i kotów oraz człowieka, żywiciel pośredni – pchła ludzka i psia.

Obecność tasiemca w jelitach człowieka może przebiegać bezobjawowo. Objawy zarażenia zależą od ilości pasożytów oraz stanu zdrowia człowieka. Z obserwacji klinicznych wynika, że choroby pasożytnicze podobnie jak i infekcje występują częściej i powodują groźniejsze objawy chorobowe u osób z upośledzonym układem immunologicznym.

Zarażenie tasiemcem może być przyczyną takich dolegliwości, jak: ból głowy, znużenie, bezsenność, nadmierna pobudliwość nerwowa, ogólne osłabienie, brak apetytu lub wilczy apetyt, spadek masy ciała, wysypki alergiczne, nudności, wymioty, biegunki, bóle w obrębie jamy brzusznej, anemia. Obecność bruzdogłowca szerokiego doprowadza zwykle do anemii z powodu awitaminozy B12.

Aby zapobiec tasiemczycy, nie należy jadać niedogotowanych mięs. Surowe lub półsurowe mięso można spożywać tylko po badaniu weterynaryjnym. Trzeba także przestrzegać zasad higieny osobistej i żywienia.

Robaki – Obleńce

Do robaków obłych należą m.in.: glisty, owsiki, włosogłówki, węgorki jelitowe, Anisakis marina.

Glista ludzka, wywołująca glistnicę, to robak o długości 25-40 cm. Jaja wydalane z kałem zawierają taką formę zarodka, która nie jest zdolna do zarażenia. Dopiero po 6-tygodniowym rozwoju poza ustrojem, w wodzie lub wilgotnej glebie powstaje larwa. Człowiek zakaża się przez spożycie pokarmów zanieczyszczonych jajeczkami z larwami. W jelicie cienkim larwy wydostają się z otoczki jaja, przebijają się przez ścianę jelita do naczyń krwionośnych, a następnie z krwią wędrują do oskrzeli i pęcherzyków płucnych. Odkrztuszane do jamy ustnej są połykane z plwociną i w ten sposób ponownie dostają się do jelit, gdzie dojrzewają w ciągu 2-3 miesięcy od zakażenia. Glista bytuje w jelicie 13-15 miesięcy. Po tym czasie dochodzi do samowyleczenia, o ile nie nastąpi ponowne zakażenie lub powikłania, np. niedrożność jelita czy zapalenie wyrostka robaczkowego. W jelicie może przebywać nawet kilkaset glist jednocześnie.

W czasie wędrówki larw przez płuca pojawia się zapalenie oskrzeli, odoskrzelowe zapalenie płuc lub naciek płuca typu L�fflera. Obecność glist w jelitach powoduje nudności, wymioty, biegunki, bóle w jamie brzusznej oraz osłabienie, brak apetytu, bóle głowy, rozdrażnienie, bezsenność.

U części osób zarażonych glistą ludzką występują objawy alergiczne – świąd skóry, pokrzywki, wypryski, a nawet napady duszności naśladujące ataki astmy.

Zapobieganie glistnicy polega na piciu przegotowanej wody i przestrzeganiu ogólnych zasad higieny osobistej i żywienia.

Owsiki, powodujące owsicę, są najbardziej rozpowszechnionymi pasożytami, zwłaszcza u dzieci. Robaki te długości kilku milimetrów przysysają się do ścian jelita. Jaja składają w fałdach skóry w okolicy odbytu, wypełzając głównie nocą.

Charakterystycznym objawem chorobowym owsicy jest zaczerwieniona skóra i świąd okolicy odbytu utrudniający zasypianie, wzmożona pobudliwość nerwowa, ból głowy, osłabienie, brak apetytu, nudności, bóle w jamie brzusznej, anemia. Owsiki mogą dostawać się do sromu i pochwy, stając się przyczyną zmian zapalnych narządu rodnego.

Zakażenie człowieka następuje przez brudne ręce, surowe produkty spożywcze zanieczyszczone jajeczkami pasożyta, za pośrednictwem przedmiotów codziennego użytku, np. brudną pościel. Możliwe jest także zarażenie przez unoszący się kurz, wraz z którym jajeczka owsików osiadają na produktach spożywczych. Zapobieganie owsicy polega na przestrzeganiu zasad higieny osobistej i żywienia.

W czasie leczenia owsicy, które powinno objąć jednocześnie wszystkich domowników, konieczna jest codzienna zmiana bielizny osobistej i pościelowej oraz dezynfekcja ubikacji i łazienki.

Włosogłówka to robak w kształcie nitki długości do 5 cm, który powoduje włosogłówczycę. Jaja wydalane z kałem nie wywołują zarażenia. W wilgotnej i ciepłej glebie jaja dojrzewają, a w ich wnętrzu powstają larwy.

Człowiek zaraża się, spożywając produkty zanieczyszczone jajeczkami zawierającymi larwy. W zarażeniu pośredniczą muchy, które przenoszą jajeczka z odchodów i gleby na produkty spożywcze. Ogniwem pośrednim są brudne ręce.

W 25% przypadków zarażenie przebiega bezobjawowo. Przy większej ilości pasożytów występuje biegunka, niekiedy śluzowo-krwawa, bóle w jamie brzusznej, spadek masy ciała, anemia. Mogą pojawiać się skórne objawy alergiczne oraz: brak apetytu, rozdrażnienie, bezsenność, bóle głowy, osłabienie.

W celu uniknięcia zarażenia należy: myć jarzyny i owoce, przestrzegać higieny osobistej, ochraniać gleby i wody przed zanieczyszczeniem odchodami ludzkimi oraz tępić muchy.

Węgorek jelitowy, wywołujący węgorzycę, bytuje w organizmie człowieka, owiec, świń, bydła, żab, psów, a nawet w roślinach. Wrotami zarażenia jest skóra. Larwa węgorka wnika przez skórę, aby z krwią przedostać się do serca, następnie do płuc, tchawicy, gardła, gdzie zostaje połknięta i przez przełyk, żołądek przechodzi do jelita cienkiego. Poszczególnym etapom wędrówki larwy towarzyszą różne objawy. Pierwsza faza skórna charakteryzuje się obrzękiem, zaczerwienieniem i bolesnością w miejscu wniknięcia larwy. Żłobi ona w skórze tunel skierowany do najbliższego naczynia krwionośnego. Obecności larw w płucach towarzyszą objawy zapalne tchawicy, oskrzeli i płuc. Z chwilą zagnieżdżenia się w jelitach pojawiają się: bezsenność, drażliwość, brak apetytu, bóle brzucha, biegunka, anemia, spadek masy ciała, aż do ciężkiego wyniszczenia organizmu. Larwy mogą zagnieździć się także w pęcherzyku żółciowym, sercu, nerkach czy mózgu.

Rozpoznanie węgorzycy opiera się na wykryciu larw w kale, ślinie, moczu czy treści dwunastniczej. W stolcu mogą być obecne jaja węgorka.

Należy przestrzegać higieny osobistej, ochroniać skórę przy kontakcie z glebą (prace ziemne), aby zapobiec tej postaci choroby pasożytniczej. Przebywanie w krajach tropikalnych i kontakt z zarażonymi zwierzętami zwiększa ryzyko zachorowania.

Robaki Anisakis marina wykryto po raz pierwszy u człowieka w 1955 r. Nicienie te wywołują chorobę o nazwie anizakidoza. Należą do pasożytów ryb morskich, głównie śledzi, a także dorszy, makreli, łososi. Szczególnie często bywają zarażone duże i tłuste śledzie. Żywicielem pośrednim są skorupiaki planktonowe.

Zagrożenie dla człowieka stanowi spożycie surowych względnie półsurowych zarażonych ryb morskich.

Anizakidoza to choroba naśladująca zatrucie pokarmowe lub zwykłą niestrawność, rzadziej ostre zapalenie wyrostka robaczkowego. Nicienie bytują w żołądku i jelitach człowieka, powodując obrzęk śluzówek jelit i tworzenie się nadżerek.

Typowe objawy to gorączka, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, obecność krwi w stolcu. Wymienione dolegliwości pojawiają się w 7-8 dni po spożyciu zarażonych nicieniami ryb. Wyróżnia się trzy postacie żołądkowe choroby: obrzękową, krwotoczną i wrzodziejącą. Anizakidozę stwierdzono u osób w Japonii, Korei, Anglii, USA, Norwegii, Niemczech, Chile.

Nicienie niszczy mrożenie do 20 oC przez 24 godz., marynowanie co najmniej 30-dniowe, wędzenie w temperaturze 60 oC oraz solenie przez co najmniej 10 dni.

W celu wykrycia larw wykonuje się gastroskopię oraz testy serologiczne. Nieprzydatne są badania parazytologiczne kału.

Pierwotniaki

Lamblia intestinalis, giardia, wiciowiec jelitowy należy do częstych pasożytów przewodu pokarmowego wywołujących lambliozę. Około 12-64% ludności różnych regionów świata jest zarażonych tym pierwotniakiem.

Zarażenie człowieka następuje za pośrednictwem cyst (otoczka wytwarzana przez niektóre organizmy umożliwiająca przetrwanie) drogą pokarmową i analnych kontaktów seksualnych. Cysty zagnieżdżają się w jelicie cienkim oraz w przewodach żółciowych i trzustkowych. Konsekwencją zarażenia jest uszkodzenie śluzówki jelit, które prowadzi do biegunek i upośledzonego wchłaniania tłuszczów, witaminy B12 i A, kwasu foliowego i laktozy. Mogą pojawić się zapalenie dróg żółciowych lub podrażnienie trzustki oraz żółtaczka. U części osób zarażenie przebiega bezobjawowo, ale wydalają one z kałem cysty, powodując w ten sposób rozprzestrzenianie się choroby w środowisku naturalnym człowieka. Brak objawów chorobowych jest prawdopodobnie związany z mobilizacją procesów immunologicznych prowadzących do eliminacji wiciowca.

Wrażliwe na zarażenia są szczególnie małe dzieci oraz osoby z uszkodzonym układem odpornościowym przez różne choroby, używki czy leki. U niemowląt i małych dzieci częstą przyczyną anemii jest zarażenie wiciowcem jelitowym.

Rozpoznanie choroby opiera się na wykryciu cyst w kale lub stwierdzeniu przeciwciał we krwi.

Profilaktyka zarażenia polega na przestrzeganiu zasad higieny osobistej oraz żywienia. Pamiętajmy, że muchy, szczury, myszy, a także prusaki mogą przenosić cysty pasożyta.

Choroby pasożytnicze i infekcje występują częściej u osób z upośledzonym układem immunologicznym, powodując groźniejsze dolegliwości”

 

„Żyjmy dłużej” 3 (marzec) 2000

Recent Posts