Spirulina Max CaliVita, Odtruwanie organizmu z metali ciężkich i toksyn

Cena klubowa 47.40 PLN, Cena detaliczna 63.00 PLN

SKLEP >>> TUTAJ

Spirulina Max Firmy CaliVita to produkt zawierający algę – spirulinę, bogatą w witaminy, składniki mineralne oraz inne pożyteczne substancje, które skutecznie wspomagają stan naszego zdrowia.
Spirulina – alga niebieskozielona
Szczególne zainteresowanie spiruliną sięga początku lat 70. Wykazano, że są one znakomitym źródłem składników mineralnych i witamin. Aż 60-70% suchej masy alg stanowi białko, w tym – cała gama niezbędnych aminokwasów egzogennych, co sprawia, że są one znakomitym ich źródłem. Algi zawierają stosunkowo dużą ilość ß-karotenu, który w miarę potrzeb organizmu, jest przekształcany w witaminę A. Spirulina jest bogata w witaminę B12. Oprócz tego, zawiera tłuszcze w ilości 4-7%, w tym wiele niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Żelazo, pochodzące z zielonych alg, przyswaja się o 60% lepiej, niż siarczan żelaza lub inne jego związki zawarte w różnych produktach spożywczych, dlatego są jednym z najlepszych naturalnych źródeł tego pierwiastka.

Zawartość węglowodanów w algach wynosi 13,6%. Ściany komórkowe spiruliny pozbawione są celulozy, dlatego jest ona ważnym pożywieniem dla osób, których trawienie – ze względu na słabe wchłanianie w jelitach – jest upośledzone, lub dla osób starszych, czy podczas rekonwalescencji. Z zielonych alg wyizolowano również pewien nowy węglowodan złożony, który poprawia funkcjonowanie systemu immunologicznego.Spirulina_Max

Algi morskie to inaczej – glony, to rośliny o prostej budowie, żyjące przeważnie w wodzie. Zawierają pełnowartościowe białka, dlatego też wegetarianie mogą je włączyć do jadłospisu jako źródło niezbędnych dla organizmu aminokwasów.

Zawartość makro- i mikroelementów wyróżnia algi morskie spośród wszystkich żywych organizmów. To naturalne źródło: żelaza, potasu, wapnia siarki, jodu oraz pierwiastów śladowych takich jak mangan, cynk i krzem. Duża zawartość składników mineralnych niweluje zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Pozyskuje się z nich na przemysłową skalę m.in. jod, mangan i brom. W algach jest szczególnie wysoka zawartość potasu, dlatego korzystnie wpływają na zdrowie osób przyjmujących środki moczopędne. Dzięki obecności naturalnego jodu w określonych przypadkach normalizują niedoczynność tarczycy.
Algi morskie zawierają wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także witaminę A i kwas linolenowy. W dużych ilościach znajdują się w nich kwasy nukleinowe (RNA, DNA) oraz chlorofil, który jest świetnym środkiem regenerującym, dezodorującym i przedwbakteryjnym. Oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, jest skutecznym środkiem nprzyspieszającym gojenie ran i wrzodów. Spirulina posiada zdolność odtruwania organizmu z metali ciężkich i innych toksyn.
UWAGA!

Osoby mające problemy z tarczycą przed przyjmowaniem tabletek z alg powinny zasięgnąć opinii lekarskiej.


 

 

Spirulina Chlorella PLUS Firmy CaliVita

Cena klubowa 103.00 PLN, Cena detaliczna 137.00 PLN

SKLEP >>> TUTAJ

Spirulina Chlorella PLUS to produkt przeznaczony dla wszystkich osób dorosłych bez względu na wiek i płeć, dbających o swoje zdrowie. W swoim składzie zawiera cenną niebieskoozieloną algę, jaką jest spirulina, chlorellę, trawę pszeniczną i sproszkowane liście lucerny siewnej oraz antyoksydanty: estry luteiny i likopen, jak również mieszankę odżywczych warzyw.
Składniki biologicznie aktywne zawarte w algach (spirulinie, chlorelli), lucernie siewnej, trawie pszenicznej sprawią, że twoje komórki będą bardziej dotlenione, przybędzie ci sił witalnych, a pamięć i koncentracja znacznie się poprawią.
Prawidłowy transport tlenu zapewni żelazo, które odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu hemoglobiny oraz czerwonych krwinek. W produkcji erytrocytów biorą również udział zawarte w składnikach aktywnych m.in: witaminy B6 i B12, kwas foliowy.
Cynk, kwas pantotenowy, żelazo – to zestaw substancji korzystnie wpływających na sprawność twojego umysłu. Wsparcie dla układu nerwowego stanowią: witamina C, miedź, witaminy B1, B3, B6, a także magnez i wapń. Właśnie te dwa składniki mineralne odgrywają istotną rolę w neuroprzekaźnictwie.
Wszyscy wiemy, że prawidłowe procesy metaboliczne są fundamentem zdrowia. Tak ważna jest aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Warto pamiętać też, że korzystny wpływ na metabolizm energetyczny zapewnią ci również: witaminy: C, B1, B12, niacyna, kwas pantotenowy, składniki mineralne: jod, magnez, mangan, miedź, wapń, żelazo, a także aminokwasy.
W dzisiejszych czasach mamy już świadomość znaczenia detoksykacji. To chlorofil i fitocyjaniny zawarte w składnikach aktywnych produktu (algach, trawa pszeniczna, lucerna siewna) oczyszczą twój organizm od wewnątrz ze szkodliwych toksyn i poczujesz się lżej, zyskasz energię do podejmowania nowych wyzwań dnia codziennego.Spirulina_Chlorella_PLUS
Chlorofil i fitocyjaniny wspomogą również procesy trawienne i metaboliczne, co będzie miało korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, także w czasie stosowania diet redukcyjnych. Pracę układu pokarmowego wzmocni również korzeń mniszka lekarskiego i korzeń czarnej rzodkwi.
Algi to także cenne źródło składników wpływajacyh na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego m.in: cynk, kwas foliowy, miedź, selen, witamina A, witamina B6, B12, witamina C, a także wykazujących działanie antyoksydacyjne: witamina E, cynk, mangan, miedź, selen, witamina C, które jest spotegowane przez luteinę i likopen.
Dzięki składnikom aktywnym Spirulina Chlorella Plus zapewnisz również organizmowi utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Trawa pszeniczna i lucerna siewna znane są z właściwości alkalizujących.
Cenna mieszanka warzyw zawarta w produkcie będzie dodatkowym wsparciem odżywczym i wzmacniającym twój organizm.
A co z naszą aparycją?
Składniki zawarte w algach nadadzą twoim włosom piękny wygląd, ujędrnią i nawilżą skórę oraz wzmocnią paznokcie. Dzięki temu będziesz pięknie się prezentować w świetle księżyca podczas ciepłych, romantycznych spacerów. Korzystny wpływ skórze, włosom i paznokciom zapewnią składniki biologicznie czynne zawarte w algach, lucernie siewnej i trawie pszenicznej m.in: cynk, witamina C, jod, miedź, witamina A, niacyna.
Bogactwo beta-karotenu w składnikach Spirulina Chlorella Plus wzmocni efekty opalania oraz sprawi, że twoja skóra nabierze pięknego kolorytu. Dzięki czemu nawet w chłodne dni będziesz prezentować się świetnie.

Kwas gamma-linolenowy zawarty w algach korzystnie wpłynie na strukturę nabłonka oraz tkanki łącznej, wspierając w ten sposób utrzymanie młodej i zdrowej skóry.

Nie ma wątpliwości – ten produkt to prawdziwy hit na rynku suplementów diety. Już dziś sięgnij po ,,zielone składniki”, bo w nich tkwi prawdziwa moc.

 


Zdrowe bo zielone

W wielu krajach azjatyckich i afrykańskich, jak również w Ameryce Środkowej i Południowej, niektóre gatunki alg już od wielu lat są serwowane jako cenny składnik pokarmowy i cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. Zachodni świat zaczął je odkrywać stosunkowo niedawno, gdy do centrum zainteresowania ponownie powróciły naturalne metody wspomagania organizmu. Wodorosty, stale poddawane badaniom laboratoryjnym, wciąż ujawniają nowe tajemnice.
Spirulina i chlorella to wspaniałe źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Duża zawartość pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich cenne uzupełnienie diet wegetariańskich. Dostarczają również zestaw dobrze przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych, co korzystnie wpływa na fizyczną i psychiczną kondycję organizmu. Algi zawierają łatwo przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego (w Europie ok. 435 mln. ludzi ma niewystarczające spożycie jodu).
Kolejnym atutem alg jest niezbędny błonnik oraz chlorofil, dzięki którym zarówno spirulina, jak i chlorella stanowią idealny dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających. W ten sposób organizm może pozbyć się substancji, które zaburzają przemianę materii oraz prawidłową aktywność systemu immunologicznego. Chlorofil, nazywany często „skoncentrowaną siłą słońca”, wspomaga pracę jelit oraz niweluje nieprzyjemne zapachy ciała. Przy pomocy diety bogatej w algi podejmowane są także próby wspomagania odchudzania. Stwierdzono bowiem, że niebieskozielona spirulina zawiera substancje chemiczne, które hamują apetyt, a u niektórych osób mogą korzystnie wpływać na poziom glukozy we krwi. Skład produktu został również wzbogacony o „zieloną żywność” w tym kapustę, szpinak, natkę pietruszki, brukselkę, liście aloesu, brokuły, trawę pszeniczną, liście lucerny siewnej, które zgodnie ze światowym trendem „green foods”, oznaczają naturalne produkty spożywcze (niektóre rodzaje alg i warzyw), wykazujące działanie odżywcze, oczyszczające, wzmacniające układ odpornościowy oraz warunkujące utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej.
Prawidłowy przebieg procesów życiowych naszego organizmu zależy w dużym stopniu od utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej (pH krwi w granicach 7,35-7,45), czyli stanu, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH. W naszym organizmie zachodzi wiele przemian, w wyniku których powstają kwasy, dlatego też nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania organizmu. Utrzymanie odpowiedniego pH wymaga sprawnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych (np. system buforów krwi i tkanek, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca). Jednak mogą się one okazać niewystarczające, gdyż dieta i stresujący styl życia współczesnego człowieka sprawiają, że dochodzi do nagromadzenia w organizmie substancji o charakterze kwaśnym. Dieta człowieka zmieniała się na przestrzeni jego rozwoju na Ziemi.
W czasach prehistorycznych (paleolit) dieta składała się prawdopodobnie w 35% z mięsa dzikich zwierząt i 65% z roślin. Na podstawie badań grupa naukowców amerykańskich dokonała analizy diety człowieka z okresu paleolitu pod względem właściwości kwasotwórczych, a następnie porównała ją z dzisiejszą dietą amerykańską. Wykazano, że dieta człowieka z paleolitu była zasadotwórcza, a dieta przeciętnego Amerykanina jest typowo kwasotwórcza.
Produkty spożywcze mające odczyn kwaśny przeważają w naszej diecie. Stanowią one 80% diety, zaś produkty zasadotwórcze tylko 20%. Najbardziej zakwaszającymi produktami są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (np.: mięso wieprzowe, cukier i produkty zawierające cukier, biała mąka, ryż biały, sery żółte, kawa, herbata i inne). Produkty zakwaszające są bogate w siarkę, chlor i fosfor. Udowodniono również, że diety białkowe, głodówki powodują przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwaśnym. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny przeważać produkty alkalizujące, czyli bogate w wapń, sód, potas i magnez, do których zaliczamy większość warzyw, owoców, a także inne rośliny. Warto wspomnieć, że u osób odżywiających się dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny, natomiast u wegetarian – obojętny, a u ludzi jedzących dużo mięsa – kwaśny (pH 5). Objawami przewlekłego zakwaszenia organizmu są m.in.: stałe zmęczenie, bóle głowy, utrata apetytu, apatia, zaburzenia przemiany materii, zły wygląd cery. Długotrwała kwasica prowadzi do powstania wielu zaburzeń: osteoporozy, schorzeń skóry, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i kamicy nerkowej. W celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej należy kontrolować stres, zadbać o umiarkowane zwiększenie aktywności fizycznej, a przede wszystkim zmienić swoją dietę wzbogacając ją w produkty spożywcze i składniki aktywne zawarte w suplementach diety o właściwościach alkalizujących.
Spirulina Chlorella PLUS, zawierający glony – spirulinę, chlorellę, a także trawę pszeniczną, lucernę siewną oraz opatentowaną mieszaninę różnych składników roślinnych, które wspomagają utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, wykazują działanie odżywcze, oczyszczające, wpływają korzystnie na pracę układu odpornościowego. Przywrócenie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ma szczególnie korzystny wpływ na przebieg wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Sprzyja to regularnej, poprawnej pracy różnych narządów wewnętrznych np. wątroby, nerek, serca, mózgu, a także całego układu immunologicznego. W dzisiejszych czasach odkwaszanie organizmu jest konieczne, by zapewnić mu sprawne i zdrowe funkcjonowanie.

 

Recent Posts