Cholestone
Unikany zestaw składników naturalnego pochodzenia chroniący organizm przed rozwojem miażdżycy i związanymi z tym ryzykiem zdrowotnym. Regularnie przyjmowanie preparatu zapewnia odpowiednią ilość antyutleniaczy w organizmie, przywraca prawidłowy poziom tłuszczów we krwi (cholesterol, trójglicerydy), a ponadto korzystnie wpływa na procesy metaboliczne w tkance tłuszczowej, pozbawiają organizm zbędnych kilogramów.
|
Jak uniknąć pułapki cholesterowej ?
życie w dzisiejszych czasach stwarza wiele zagrożeń, co jest równoznaczne ze zwiększonym ryzykiem zdrowotnym. Np. – w wyniku nieprawidłowych nawyków żywieniowych i genetycznych predyspozycji – 85% populacji może spodziewać się podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, a to jest już pierwszy krok w kierunku rozwoju chorób układu krążenia. Podczas odkładania się nadmiaru cholesterolu w ścianach tętnic prawie niezauważalnie pojawia się miażdżyca i nadciśnienie, wzrasta ryzyko zawału serca.
Wyjaśnienie mechanizmu powstawania wczesnych zmian miażdżycowych jest ciągle przedmiotem badań naukowych. Obecnie już nikt nie neguje, że w tym procesie najważniejszymi czynnikami ryzyka są genetyczne predyspozycje i sposób odżywiania. A zatem, dieta bogata w tłuszcz i uboga w błonnik, niewystarczająca podaż antyoksydantów i nadmierne spożycie żelaza to główni sprawcy chorób sercowo-naczyniowych. Początkowe uszkodzenie rozpoczyna się od utlenienia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w LDL – cholesterolu, dlatego zahamowanie tego procesu jest jedną z podstawowych metod profilaktyki miażdżycy.
W procesie trawienia, wolne kwasy tłuszczowe oraz monoglicerydy są wchłaniane do organizmu, a następnie transportowane w połączeniu z białkami jako tzw. lipoproteiny. Spośród różnych grup lipoprotein najważniejsze są: lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości zwane z terminologii angielskiej VLDL, lipoproteiny o małej (LDL) i o dużej gęstość (HDL). VLDL i LDL są odpowiedzialne za transport tłuszczów z wątroby do komórek organizmu, podczas gdy HDL odprowadza je z powrotem do wątroby. Dlatego wyższa zawartość HDL-cholesterolu chroni organizm przed chorobami układu krążenia, natomiast podwyższony poziom LDL i VLDL jest połączony ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy.
Zastanówmy się, jak możemy zapobiec chorobom, które są spowodowane zbyt wysokim poziomem cholesterolu?
Oprócz stosowania odpowiedniej diety, można przyjmować suplementy żywieniowe, które zapewniając ochronę zarówno przed szkodliwymi skutkami podwyższonego poziomu tłuszczu we krwi, jak i jego groźnymi utlenionymi formami, eliminują w ten sposób czynniki ryzyka miażdżycy.
Olej lniany jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera w dużych ilościach zarówno przedstawicieli z rodziny Q-3 (kwas a- linolenowy), jak i z grupy 0-6 (kwas linolowy). Kwasy z rodziny Q-3, poza udziałem w procesach metabolicznych organizmu, odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia: obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają skłonność do zakrzepów oraz regulują poziom lipidów we krwi. Związki te zmniejszają przede wszystkim stężenie osoczowych trójgiicerydów, ponieważ hamują syntezę VLDL przez komórki wątrobowe.
Antyoksydanty to podstawowa ochrona przed utlenianiem tłuszczów. Substancje te pracują jak chemiczne oczyszczacze- wyłapują wolne rodniki, zanim te mają szansę uszkodzić komórki. Największe działanie antyoksydacyjne jest przypisywane witaminom C i E. Witamina C oszczędza zapas witaminy E, ponieważ posiada zdolność regeneracji witaminy E z jej formy utlenionej. W ten sposób mieszanka tych dwóch witamin wywiera silniejsze działanie antyoksydacyjne niż każda z nich zastosowana osobno. Najkorzystniejszym sposobem suplementacji jest więc dostarczenie preparatów z kompleksem antyutleniaczy czosnek zawiera liczne aktywne substancje, które zwiększają stężenie ochronnych lipoprotein HDL w stosunku do „złego" LDL- cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób sercowoaczyniowych.
Lecytyna, dzięki właściwościom emulgującym, pełni ważne funkcje w metabolizmie tłuszczów.
Chrom odrywa istotną rolę w gospodarce tłuszczowej organizmu. Zmniejsza poziom trójgiicerydów i całkowitego cholesterolu, a podwyższa poziom działającej ochronnie frakcji HDL. Korzystnie wpływa również na procesy metaboliczne w tkance tłuszczowej. Pektyny z jabłek znakomicie wiążą i wydalają nadmiar tłuszczów przyjętych z pożywieniem, co eliminuje wzrost bezwzględnych wartości lipidów we krwi i jednocześnie sprawia, że organizm do przemian metabolicznych wykorzystuje ich tkankowe zapasy. W efekcie obniża się ogólny poziom lipidów we krwi. Pektyny poprawiają pracę jelit i tworzą korzystne środowisko dla rozwoju „przyjaznych" bakterii. Świetnie pochłaniają wodę, tworząc masę żelatynopodobną, która wywołuje uczucie pełności w żołądku. Aby zapewnić długotrwałe uczucie sytości i zmniejszyć w ten sposób liczbę kalorii wchłanianych przez organizm, należy przyjmować je przed posiłkiem, popijając dużą ilością wody.
Ponieważ podwyższony poziom cholesterolu we krwi jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, ważne jest, aby jak najszybciej zadbać o utrzymanie jego prawidłowej
wartości, jak również właściwą opiekę lekarską.
Cholcstrone z rodziny CaliVita jest produktem, który zapewnia Ci Skuteczną pomoc w tym zakresie.