ALERGIA – Profilaktyka alergii – produkty wzmacniające – calivita
Alergia. Alergie to choroby współczesnej cywilizacji. Alergia może pojawić się w każdym wieku!
„Nie przypadkiem najbardziej alergiczne pokolenie w dotychczasowej historii świata wyrosło na na antybiotykach. Każdego tygodnia przyjmuję co najmniej kilku pacjentów, których uczulenia pojawiły się po zażyciu serii antybiotyków”.
Dr Lendon H.
„Z punktu widzenia problemów zdrowotnych, trzecie tysiąclecie będzie okresem grzybic i alergii.”
Dr Józef J. – autor „Zagadki zdrowia”
Alergia
Alergia jest nabytą, nadmierną i niewłaściwą reakcją układu immunologicznego wywołaną ekspozycją na alergeny, które wywołują objawy chorobowe u osób do tego predysponowanych.
Zmagania z alergią bywają wyjątkowo trudne i uciążliwe, jednak prawidłowa diagnoza oraz stosowanie diety bogatej w składniki pozwalające na immunomodulację dają szansę na zmniejszenie uczulenia i możliwość korzystania w pełni z uroków wiosny.
Co 4 Polak łzawi i kicha wiosną! Ty możesz być kolejny!
Wiosenne zagrożenia
Dla osób cierpiących na alergię głównym zagrożeniem, jakie pojawia się w okresie wiosennym są pyłki kwitnących roślin. Wyjątkowo lekkie i unoszone wiatrem dostają się do organizmu drogą wziewną powodując reakcje, które objawiają się nieżytami zarówno górnych, jak i dolnych dróg oddechowych. Alergicy powinni unikać miejsc, gdzie możliwe jest występowanie wysokiego stężenia danego alergenu, bowiem w przypadku pyłków reakcja alergiczna jest ściśle powiązana z długotrwałą i bezpośrednią ekspozycją na czynnik uczulający.
W Polsce alergicy narażeni są na dwa typy pyłków – pochodzące z pylących drzew oraz te, które powstają w kwitnących trawach. Największe problemy dla alergików powoduje pyląca od kwietnia brzoza. To właśnie pyłki tego drzewa są jedną z najczęstszych przyczyn alergii. Wynika to z faktu ich niezwykle wysokiego stężenia w powietrzu.
Przygotuj się do wiosny
Osoby cierpiące na alergię powinny poddać się szczegółowym badaniom, które jednoznacznie określą na co są one uczulone, a także odpowiednio przygotować się do wiosennego nasilenia występowania alergenów. Należy więc zadbać o to, by w codziennej diecie zapewniać odpowiednie dawki takich składników aktywnych, jak witamina C, witamina D, selen oraz cynk. Warto również wzbogacić dietę w probiotyki, spirulinę, owoc noni, graviolę czy też kwasy tłuszczowe omega 3, które to składniki wzmocnią organizm w walce z alergią.
- Witamina C wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym chroni m.in. komórki limfocytów, makrofagów przed stresem oksydacyjnym. Badania wykazały, że wysoki poziom witaminy C powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy (mediatora procesów zapalnych) w ludzkim organizmie.
- Witamina D – wzmaga swoistą odpowiedź immunologiczną poprzez aktywację limfocytów T, hamuje uwalnianie prozapalnych cząsteczek w organizmie. Badania genetyczne i epidemiologiczne wykazały zależność pomiędzy niedoborem witaminy D a częstością występowania astmy.
- Selen pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego – uczestniczy w produkcji przeciwciał, zwiększa sprawność limfocytów T, komórek NK (natural killer), a także wpływa na proliferację (namnażanie) i różnicowanie limfocytów B.
- Probiotyki – to żywe szczepy określonych mikroorganizmów wywołujące pozytywne zmiany w organizmie człowieka. Ponad 70% wszystkich komórek odpornościowych organizmu znajduje się w jelitach. Dzięki probiotykom dochodzi do normalizacji właściwości miejscowej flory bakteryjnej jelit i pobudzania układu odpornościowego. Warto pamiętać, że cechą charakterystyczną tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego jest produkcja przeciwciał w klasie IgA, które wyłapują szkodliwe antygeny, zabraniając im przejścia przez śluzówki do wnętrza organizmu. Dlatego mówimy, że przeciwciała IgA stanowią pierwszą linię obrony organizmu. Badania kliniczne dowodzą, że podawanie probiotyków pozwala na zapobieganie alergii.
- Spirulina jest mikroskopijnej wielkości, niebiesko-zieloną algą o kształcie perfekcyjnej spirali. To bardzo cenne źródło składników odżywczych: dostarcza białka (55-70 g / 100 g) bogatego w cenne aminokwasy (arginina), lipidy (w tym GLA-kwas gamma-linolenowy), witaminy (z grupy B: B6 i B12), E i A, składniki mineralne m.in. potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, mangan, miedź, chrom, jod, a także polisacharydy, ksantofile (zeaksantyna). Spirulina korzystnie wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu – zwiększa liczbę limfocytów NK oraz cytokin pobudzających namnażanie limfocytów i makrofagów.
- Owoc Noni to kolejny dar natury idealny w proflaktyce alergii. Ta występująca w Polinezji, Malezji, Azji i Australii roślina jest naturalnym źródłem wielu cennych aminokwasów, witamin C, E, A, karotenoidów, substancji mineralnych: sód, potas, żelazo, magnez, selen, cynk, miedź, oraz polifenoli, polisacharydów. Owoc Noni zawiera prokseroninę – substrat do syntezy kseroniny – substancji istotnej dla organizmu, biorącej udział w ważnych procesach fizjologicznych, w tym m.in. wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – ich regularne spożywanie znacząco przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego i tym samym zmniejszenia możliwości wystąpienia alergii. Kwasy tłuszczowe omega-3 przywracają równowagę wewnętrzną organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, układu krążenia i nerwowego.
Skłonność do alergii jest dziedziczna !
PODSUMUJMY
U osób, których rodzice są alergikami istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia uczulenia. Ale istotną rolę odgrywa również nasz styl życia i środowisko. Dlatego tak ważna jest zarówno w profilaktyce, jak i u alergików odpowiednia dieta zgodna z grupą krwi oraz wspomagająca ODPORNOŚĆ!
Nie może w niej zabraknąć takich składników aktywnych, jak:
» cynk
» selen
» żelazo
» witamina C
» witamina D
» spirulina
» koci pazur (ImmunAid)
» pau d’Arco (VirAgo)
Produkty możesz kupić w naszym sklepie >>> TUTAJ
Ponadto niezastąpione mogą okazać się suplementy diety zawierające w składzie probiotyki (AC ZYMES) oraz antyoksydanty, np. w Xantho Plus),zielona herbata, borówka czernica, borówka wysoka czy w Mega QProtect witamina C, E, selen, cynk, mangan.
Jeśli jesteś uczulony na pyłki roślin to dodatkowo przestrzegaj poniższych zasad i… bądź gotów na wiosenne dni!
- Unikaj czynnika wywołującego objawy alergiczne.
- Śledź na bieżąco informacje na temat aktualnego i prognozowanego stężenia pyłku uczulającej rośliny.
- Śpij przy zamkniętym oknie.
- Na spacery wybieraj się po obfitym bądź długotrwałym deszczu, kiedy stężenie pyłku w atmosferze jest najniższe.
- Po spacerze przebierz się i przechowuj ubrania poza sypialnią.
- W czasie jazdy samochodem nie otwieraj okien i stosuj filtr przeciwpyłkowy.
- Noś okulary przeciwsłoneczne.
- Nie susz ubrań na świeżym powietrzu.
Kalendarz alergika
ALERGIA- Jak pomogły mi naturalne produkty CaliVita
Odzyskałam dziecko i radość życia.
„Pragnę podzielić się z Wami moim szczęściem i kolejnym doświadczeniem. Rok 1999 był dla mojej rodziny rokiem szczególnym, a to dlatego, że moja córka Ania mogła wreszcie powiedzieć – Mamo, chyba jestem już zdrowa – prawda? Ale zacznę od początku. Ania urodziła się w 1988 roku jako zdrowa, silna dziewczynka. Długo była karmiona piersią, ale w momencie, gdy zaczęła dostawać pokarm stały, ujawniły się u niej pierwsze objawy alergii.
Testy skórne zrobiono jej, jak skończyła trzy lata. Wyszły dodatnie -uczulało ją wiele produktów spożywczych, więc staraliśmy się unikać wszystkiego, co jej szkodziło. Ania rosła, a z wiekiem pogłębiała się jej alergia, zwłaszcza ta skórna. Leki przeciwalergiczne, które brała przez pewien czas, dawały objawy uboczne. Była ospała, bardzo nerwowa, miała kłopoty z pamięcią. Chodziłam z nią od lekarza do lekarza, próbowałam wszystkich metod, żeby jej pomóc – na próżno. Sytuacja wyglądała coraz gorzej. Nie można było ponownie zrobić testów skórnych, gdyż nie było wolnego „pola” na skórze: całe ręce miała w ranach i strupach.
Zrobiłam jej wtedy testy metodą BICOM. Ich wyniki przeszły wszelkie moje oczekiwania. Ania była uczulona prawie na wszystko – na pleśń, zboża, mleko, warzywa, pyłki, roztocza, pierze, owoce, aromaty, konserwanty, barwniki, metale. Załamałam się kompletnie i zadałam sobie pytanie – co w tej sytuacji robić? Prowadziłam zeszyt i pisałam w nim co je, po czym jest jej lepiej, a po czym gorzej. To był koszmar. Córka wyglądała coraz marniej, ważyła tylko 25 kg, a miała prawie 11 lat. Była przy tym bardzo zestresowana, smutna, płaczliwa. Zdarzyło się, że parę razy zemdlała.
W tym najgorszym dla naszej rodziny okresie szczęśliwie zetknęłam się z firmą California Fitness (obecna nazwa CaliVita). Podjęliśmy z mężem decyzję o całkowitym zaprzestaniu przyjmowania przez Anię leków, a jednocześnie zaczęliśmy stopniowo podawać jej suplementy. Decyzja ta podyktowana została faktem, że produkty California Fitness są naturalne, bez konserwantów i sztucznych barwników. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Stosowanie takich suplementów jak AC Zymes, Strong Bones, Fult Spectrum, C Plus, algi (Spirulina, Chlorella) – przyniosło w krótkim czasie zdumiewajace efekty. Rany zaczęły się goić, organizm oczyścił się, nastąpiło wzmocnienie systemu immunologicznego, Po egzemie nie było śladu, a skóra stawała się ładniejsza, gładsza i bez szpecących plam. W ciągu roku córka przybrała na wadze 9 kg, stała się spokojniejsza, zrównoważona i zaczęła lepiej przyswajać wiedzę.
Odzyskaliśmy dziecko, a wraz z nim radość życia i spokój, na który tak długo wszyscy czekaliśmy.
Nie pozostaje mi w tej sytuacji nic innego, jak przekazywać zdobyte doświadczenie i wiedzę innym. Czynię to z ogromną radością i cieszy mnie każdy osiągnięty sukces, czego życzę pozostałym członkom Sieci California Fitness. Pragnę ponadto podziękować wszystkim tym, którzy przyczynili się do stworzenia tej wspaniałej firmy, życząc Czytelnikom pogody ducha i wiary w to, że z każdego problemu zdrowotnego można wyjść obronną ręką, trzeba tylko w to uwierzyć, być wytrwałym, systematycznym i uparcie dążyć do celu.”
Małgorzata S. Nowy Sącz
Panią Małgosię znam osobiście, dlatego też kiedy organizowałam wraz z koleżankami w Krakowie 20 lutego 2001r. I Krakowskie Seminarium Promocji Zdrowia poprosiłam by podzieliła się swoim szczęściem i doświadczeniem na forum publicznym. Zrobiła to mówiąc drżącym głosem, a łzy radości i szczęścia spływały po jej policzkach. Wszyscy byliśmy bardzo wzruszeni i cieszyliśmy się jej szczęściem. Wystąpienie spotkało się z wielkim aplauzem.
Anna Krupa
Meneger CaliVita
Alergia pokarmowa, alergia skórna, alergia wziewna…
Alergia jest ostrą reakcją nadwrażliwości organizmu na dany czynnik. Istotą procesu alergicznego jest pomyłkowy alarm ze strony systemu immunologicznego organizmu. Prawidłowo funkcjonujący system immunologiczny, służący do rozpoznania i zniszczenia szkodliwych cząstek, jest w stanie odróżnić niegroźne dla organizmu molekuły od intruzów. Jeśli układ immunologiczny niewłaściwie zinterpretuje dane substancje dostające się do organizmu, to rozpoczyna się reakcja alergiczna. Reakcje alergiczne mogą być delikatne i ledwo zauważalne, a mogą też stanowić zagrożenie życia.
Chociaż objawy alergii mogą być bardzo różne to w każdym przypadku dobre efektu uzyskamy zwiększając odporność immunologiczną organizmu poprzez oczyszczanie organizmu i wzmacnianie odporności oraz eliminacje alergenów (substancji wywołujących alergie).
Alergia zwana jest też inaczej – uczuleniem.
Najczęściej spotykaną alergią jest alergia pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa),a najczęściej spotykanymi alergenami są: mleko, jajka, ryby, orzechy, zboża i owoce (np cytrusy, truskawki). Alergie pokarmowe wywołuje również żywność wysoko przetworzona, a zwłaszcza produkty zawierające glutaminian sodu, a także antybiotyki i inne leki. Objawy alergii pokarmowej: świąd skóry, wysypka, pokrzywka, mrowienie języka, obrzęk gardła, biegunka, wymioty, zaburzenia oddychania, blady lub ziemisty kolor skóry, podkrążone oczy, obgryzanie paznokci, przewlekłe zmęczenie, uczucie zatkanego nosa. Częstym objawem alergii pokarmowej u dzieci jest nadpobudliwość. Alergia pokarmowa może się objawiać w obrębie jednego lub kilku narządów.
Innym rodzajem alergii jest alergia skórna. W tym rodzaju uczulenia alergen kontaktowy to np: środki czystości, kosmetyki, środki chemiczne, sierść zwierząt, środki zapachowe, lateks, sztuczne barwniki, sierść zwierząt,. Alergia skórna objawia się najczęściej swędzeniem skóry,zaczerwienieniem, lekkim obrzękiem.
Istnieje również alergia wziewna. W tym przypadku alergii alergen jest substancją lotną, którą wdychamy. Do najczęstszych alergenów lotnych należą pyłki roślin, zarodniki pleśni, kurz i sierść zwierząt. Objawy alergii wziewnej: katar alergiczny,łzawienie oczu, wysypka na skórze i swędzenie skóry.
Bardzo groźna bywa również alergia na jady owadów, która wywołuje zwykle reakcje natychmiastowe.
Stwierdzono, że niektóre przypadki alergii są skutkiem zapalenia wywołanego w tkankach przez pewne typy bakterii np. gronkowca. Tkanki stają się wówczas bardzo wrażliwe. Należy więc zbadać czy nie mamy gronkowca, grzybicy lub innych pasożytów. Należy dotrzeć do przyczyny choroby! Grzyby znajdujące się w jelitach i ich toksyczne jady są też przyczyną alergii,
Alergia na jakikolwiek rodzaj alergenu jest odpowiedzią układu immunologicznego, a nie chorobą samą w sobie, dlatego można uzyskać efekt w postaci ustąpienia objawów alergii. Stosuj więc regularne oczyszczanie organizmu i wzmacnianie odporności naturalnymi produktami.