Noni fruit and leaf isolated on white background.

Noni (botaniczna nazwa: morinda citrifolia) rośnie do dziś dziko na terenach Australii, w niektórych tropikalnych regionach Afryki i Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, w Malezji, Indiach i Filipinach. Nigdzie nie jest ona jednak systematycznie uprawiana.

 

Noni rośnie jako krzak lub wiecznie zielone drzewo i osiąga wysokość od 3 do 7 metrów. Ma sztywne i twarde gałęzie, z których wyrastają duże, ciemnozielone i błyszczące liście. Z małych pąków rozwijają się bujne białe kwiaty o delikatnym zapachu. To właśnie z nich powstaje perłowobiały owoc noni. Gdy dojrzewają, stają się zielone, by w końcowej fazie nabrać zielonożółtego koloru.

 

 

Kąpiąc się w promieniach słońca owocuje 14 razy w roku. Nie choruje, ani nie jest celem szkodników dzięki bogactwu fitocydów, damnacanthal oraz prokseroniny. Odpowiedni skład i ilość aktywnych biologicznie substancji jest odpowiedzialny za wszechstronne korzyści zdrowotne Noni. Królowa owoców zawiera 18 różnych aminokwasów, które wspomagają rozwój mięśni i zapobiegają ich osłabieniu. Te korzyści są bardziej widoczne, jeżeli równocześnie stosuje się regularne ćwiczenia. Owoc noni jest doskonałym źródłem sodu, potasu, żelaza, manganu oraz magnezu w pełni pokrywając dzienne zapotrzebowanie organizmu na te składniki mineralne. Ponadto zawiera aktywne składniki, które zwiekszając przepływ substancji pomiędzy komórkami, przyspieszają ich regenerację.

 

Obecna w Noni skopoletyna wspomaga pracę szyszynki. Zwiększając poziom serotoniny i melatoniny w organizmie, zapobiega w ten sposób częstym zmianą nastroju i korzystnie wpływa na biologiczny rytm snu i czuwania. Pomaga przy poprawie złego samopoczucia i depresji – poprawia nastrój i „pogodę ducha”. Pomocna w sprawach hormonalnych kobiet i mężczyzn.

 

Tlenek azotu, podobnie jak skopoletyna, działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, a ponadto zmniejsza skłonność do tworzenia się skrzeplin. W wyniku tych korzystnych zmian poprawia zaopatrzenie tkanek w tlen i substancje odżywcze.Noni, dzięki właściwością antyoksydacyjnym, zapewnia również ochronę przed utlenianiem LDL – cholesterolu. Nic więc dziwnego, że obecnie znajduje się wśród najbardziej popularnych roślin wykorzystywanych w profilaktyce zdrowia.

 

Inną substancją czynną obecną w Noni jest damnacanthal, który nadzoruje proces różnicowania się komórek i nie pozwala na ich nieprawidłowe podziały. Wspomaga także pracę systemu immunologicznego, który produkując odpowiednią ilość tzw. limfocytów B i T, skuteczniej zwalcza nieprawidłowości. To właśnie dzięki obecności damnacanthal, Noni świetnie zapobiega różnym nieprawidłowościom.  Ponadto królowa owoców wyrównuje poziom kseroniny, prokseroniny i prokserogenazy, których ilość w organizmie jest wyraźnie zmniejszona podczas  niedomagań. Noni wykazuje właściwości adaptogenne i pobudza naturalne mechanizmy obronne.

 

Kseronina i prokseronina mają świetny efekt przeciwdepresyjny. Substancje te zwiększają produkcje endorfin, poprawiających nastrój i ogólne samopoczucie. Zmniejszają również ostre bóle pojawiające się w wyniku stanów zapalnych lub urazów stawów, nie powodując przy tym uzależnienia.

 

Kseronina bierze udział w mechanizmach przeciwzapalnych organizmu, działa przeciwalergicznie oraz podnosi odporność przeciw bakteriom i wirusom. Z tego powodu Noni polecana jest tym wszystkim osobom, które często chorują na infekcje górnych dróg oddechowych.

 

Noni eliminuje również wiele dolegliwości związanych z trawieniem, ponieważ wzmaga produkcję soków trawiennych.
Ekspert w dziedzinie botaniki tropikalnej Jay Rame stwierdził: „Od 13 lat, w ciągu  których zajmowałem się badaniem rośliny Noni jestem zachwycony jej cudownym działaniem . Sukces i użyteczność tej rośliny tak często opisywany w starych bajkach i podaniach,  został już wielokrotnie potwierdzony przez liczne badania naukowe. Jednak, aby uzyskać jak najwięcej korzyści z tej rośliny, przy kupowaniu produktu Noni trzeba sprawdzić jego pochodzenie, jakość i stężenie.

 

Ta wypowiedź jest bardzo ważna. Przy wyborze soku z owoców Noni  należy zwrócić uwagę czy produkt posiada kontrolę GMP. Polinesian Noni jest liofilizowany, posiada więc wszystkie wartości świeżego owocu – jest „żywym produktem”. Wiele firm oferuje soki poddane obróbce termicznej (pasteryzacji) – takie soki w efekcie są  produktem przetworzonym.

 

Owoc noni w Polinesian Noni przetwarzany jest na sok noni w technologii liofilizacji. Proces liofilizacji likwiduje występowanie bakterii chorobotwórczych w produktach stąd liofilizowane produkty nie potrzebują konserwantów chemicznych. Dzięki technologii liofilizacji zachowują naturalność składników co znacznie zwiększa ich bioaktywność.

 

Uwaga: Ze względu na aktywne biologiczne składniki w Polinesian Noni, nie należy podawać go metalową łyżką.

 


Noni – napój zdrowia

„Być może niektóre osoby powyższy tytuł uznają za przesadę, ale niepodważalnym faktem jest, że owoc Noni zawiera szereg cennych substancji odżywczych o wszechstronnym działaniu. Z tego powodu nasz produkt – Polinesian Noni – rzeczywiście może stać się „eliksirem zdrowia”. To wiecznie zielone drzewo, na którym w Polinezji przez okrągły rok rodzą się owoce noni – nosi łacińską nazwę Morinda citrifolia. Osiąga wysokość nawet do dziesięciu metrów i każdego miesiąca przynosi nowe owoce. Pozytywny wpływ tej rośliny na wszelkie dolegliwości zdrowotne był wyraźnie zauważalny u wszystkich osób, które już wypróbowały jej możliwości. Fakt, że jej skuteczność jest zauważalna w stosunkowo krótkim czasie (średnio już po trzech miesiącach), znacznie zwiększa jej atrakcyjność. Pozytywne doświadczenia laików zostały już potwierdzone przez liczne znane kliniki i placówki badawcze. Podczas badań stwierdzono znaczącą poprawę stanu zdrowia na szeroką skalę (np. w przypadku nadciśnienia tętniczego, stanów zapalnych stawów, bezsenności, alergii, itd.) Pytanie jest więc uzasadnione: w jaki sposób jeden owoc potrafi tak korzystnie oddziaływać na tak różne dolegliwości?

Wyjaśnienie jest następujące: kiedy jesteśmy w dobrej kondycji fizyczno – psychicznej, nasz organizm produkuje odpowiednią ilość kseroniny, która wspaniale wzmacnia system immunologiczny oraz uczestniczy w produkcji niektórych enzymów. W efekcie organizm otrzymuje odpowiednią ilość energii i jest w stanie przeciwstawić się niebezpieczeństwom. Proces starzenia się, stres, zanieczyszczone środowisko to czynniki, które zmniejszają produkcję kseroniny. Noni natomiast zawiera jej prekursor – prokseroninę – która dba o to, by w organizmie powstała wystarczająca ilość, potrzebnej do zachowania homeostazy, kseroniny.

Ponadto Polinesian Noni jest bogaty w inne substancje czynne, które przyspieszają zarówno regenerację komórek, jak i usuwanie obumarłych komórek, zapobiegając w ten sposób powstawaniu i rozwojowi procesów nowotworowych. Co prawda, nie od razu odczujemy korzystny wpływ owocu Noni na nasz organizm, ale już po krótkim okresie zażywania preparatu zauważymy znaczną poprawę naszej kondycji fizyczno-psychicznej. Wielu klubowiczów CaliVita® International z entuzjazmem opowiada o tym, jak szybko dostrzegli zalety Polinesian Noni. Nareszcie pozbyli się uczucia zmęczenia i nabrali sił do życia. Lepiej znoszą stresy dnia codziennego, a wartości tętna i ciśnienia wróciły do normy. Powodem tych pozytywnych zmian jest obecność w Polinesian Noni substancji adaptogennych, dzięki którym można łatwiej znosić nieoczekiwane zdarzenia życiowe, np. dostosowanie się do zmian pogody, ciśnienia atmosferycznego itd. Inni z kolei z radością opowiadają, że zniknęły ich dolegliwości trawienne, problemy z wypróżnieniem, co jest również zrozumiałe, przecież Noni zawiera szereg enzymów wspierających pracę przewodu pokarmowego. Nie wszyscy dobrze radzą sobie z problemami dzisiejszego tempa życia. U niektórych osób z tego powodu mogą pojawić się zakłócenia w biologicznym rytmie snu i czuwania, a w konsekwencji bezsenność czy nawet depresja.

Polinesian Noni, również i w tych przypadkach, jest bardzo pomocny. Wielu moich pacjentów, regularnie stosując Polinesian Noni, odzyskało spokój ducha i obecnie nie potrzebuje już więcej środków nasennych. Ten fantastyczny owoc, oprócz wcześniej wspomnianych składników, zawiera również skopoletynę, która, wspomagając pracę szyszynki, zwiększa poziom serotoniny i melatoniny w organizmie. Kiedy ilość tych substancji czynnych jest niewystarczająca, występują częste zmiany nastroju, zwiększa się skłonność do depresji, mogą powstać trudności w adaptacji do różnych pór dnia. Noni świetnie wzmacnia system immunologiczny i jest niezwykle skutecznym antyoksydantem. Z tego powodu polecam zażywania tego preparatu tym wszystkim osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie i uchronić się przed niebezpieczeństwami.”

dr Melita Hromadova -CaliNews


 SOK NONI CALIVITA – Polinesian Noni Sok

Ekspert w dziedzinie botaniki tropikalnej Jay Rame stwierdził: „Od 13 lat, w ciągu  których zajmowałem się badaniem rośliny Noni jestem zachwycony jej cudownym działaniem . Sukces i użyteczność tej rośliny tak często opisywany w starych bajkach i podaniach,  został już wielokrotnie potwierdzony przez liczne badania naukowe. Jednak, aby uzyskać jak najwięcej korzyści z tej rośliny, przy kupowaniu produktu Noni trzeba sprawdzić jego pochodzenie, jakość i stężenie.

Ta wypowiedź jest bardzo ważna. Przy wyborze soku z owoców Noni  należy zwrócić uwagę czy produkt posiada kontrolę GMP. Polinesian Noni jest liofilizowany, posiada więc wszystkie wartości świeżego owocu – jest „żywym produktem”. Wiele firm oferuje soki poddane obróbce termicznej (pasteryzacji) – takie soki w efekcie są  produktem przetworzonym.

Owoc noni w Polinesian Noni przetwarzany jest na sok noni w technologii liofilizacji. Proces liofilizacji likwiduje występowanie bakterii chorobotwórczych w produktach stąd liofilizowane produkty nie potrzebują konserwantów chemicznych. Dzięki technologii liofilizacji zachowują naturalność składników co znacznie zwiększa ich bioaktywność.


Zobacz różnicę między liofilizacją, a pasteryzacją  >>> TUTAJ


SKLEP  >>>  TUTAJ