Noni (botaniczna nazwa: morinda citrifolia) rośnie do dziś dziko na terenach Australii, w niektórych tropikalnych regionach Afryki i Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, w Malezji, Indiach i Filipinach. Nigdzie nie jest ona jednak systematycznie uprawiana.
Noni – napój zdrowia
„Być może niektóre osoby powyższy tytuł uznają za przesadę, ale niepodważalnym faktem jest, że owoc Noni zawiera szereg cennych substancji odżywczych o wszechstronnym działaniu. Z tego powodu nasz produkt – Polinesian Noni – rzeczywiście może stać się „eliksirem zdrowia”. To wiecznie zielone drzewo, na którym w Polinezji przez okrągły rok rodzą się owoce noni – nosi łacińską nazwę Morinda citrifolia. Osiąga wysokość nawet do dziesięciu metrów i każdego miesiąca przynosi nowe owoce. Pozytywny wpływ tej rośliny na wszelkie dolegliwości zdrowotne był wyraźnie zauważalny u wszystkich osób, które już wypróbowały jej możliwości. Fakt, że jej skuteczność jest zauważalna w stosunkowo krótkim czasie (średnio już po trzech miesiącach), znacznie zwiększa jej atrakcyjność. Pozytywne doświadczenia laików zostały już potwierdzone przez liczne znane kliniki i placówki badawcze. Podczas badań stwierdzono znaczącą poprawę stanu zdrowia na szeroką skalę (np. w przypadku nadciśnienia tętniczego, stanów zapalnych stawów, bezsenności, alergii, itd.) Pytanie jest więc uzasadnione: w jaki sposób jeden owoc potrafi tak korzystnie oddziaływać na tak różne dolegliwości?
Wyjaśnienie jest następujące: kiedy jesteśmy w dobrej kondycji fizyczno – psychicznej, nasz organizm produkuje odpowiednią ilość kseroniny, która wspaniale wzmacnia system immunologiczny oraz uczestniczy w produkcji niektórych enzymów. W efekcie organizm otrzymuje odpowiednią ilość energii i jest w stanie przeciwstawić się niebezpieczeństwom. Proces starzenia się, stres, zanieczyszczone środowisko to czynniki, które zmniejszają produkcję kseroniny. Noni natomiast zawiera jej prekursor – prokseroninę – która dba o to, by w organizmie powstała wystarczająca ilość, potrzebnej do zachowania homeostazy, kseroniny.
Ponadto Polinesian Noni jest bogaty w inne substancje czynne, które przyspieszają zarówno regenerację komórek, jak i usuwanie obumarłych komórek, zapobiegając w ten sposób powstawaniu i rozwojowi procesów nowotworowych. Co prawda, nie od razu odczujemy korzystny wpływ owocu Noni na nasz organizm, ale już po krótkim okresie zażywania preparatu zauważymy znaczną poprawę naszej kondycji fizyczno-psychicznej. Wielu klubowiczów CaliVita® International z entuzjazmem opowiada o tym, jak szybko dostrzegli zalety Polinesian Noni. Nareszcie pozbyli się uczucia zmęczenia i nabrali sił do życia. Lepiej znoszą stresy dnia codziennego, a wartości tętna i ciśnienia wróciły do normy. Powodem tych pozytywnych zmian jest obecność w Polinesian Noni substancji adaptogennych, dzięki którym można łatwiej znosić nieoczekiwane zdarzenia życiowe, np. dostosowanie się do zmian pogody, ciśnienia atmosferycznego itd. Inni z kolei z radością opowiadają, że zniknęły ich dolegliwości trawienne, problemy z wypróżnieniem, co jest również zrozumiałe, przecież Noni zawiera szereg enzymów wspierających pracę przewodu pokarmowego. Nie wszyscy dobrze radzą sobie z problemami dzisiejszego tempa życia. U niektórych osób z tego powodu mogą pojawić się zakłócenia w biologicznym rytmie snu i czuwania, a w konsekwencji bezsenność czy nawet depresja.
Polinesian Noni, również i w tych przypadkach, jest bardzo pomocny. Wielu moich pacjentów, regularnie stosując Polinesian Noni, odzyskało spokój ducha i obecnie nie potrzebuje już więcej środków nasennych. Ten fantastyczny owoc, oprócz wcześniej wspomnianych składników, zawiera również skopoletynę, która, wspomagając pracę szyszynki, zwiększa poziom serotoniny i melatoniny w organizmie. Kiedy ilość tych substancji czynnych jest niewystarczająca, występują częste zmiany nastroju, zwiększa się skłonność do depresji, mogą powstać trudności w adaptacji do różnych pór dnia. Noni świetnie wzmacnia system immunologiczny i jest niezwykle skutecznym antyoksydantem. Z tego powodu polecam zażywania tego preparatu tym wszystkim osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie i uchronić się przed niebezpieczeństwami.”
dr Melita Hromadova -CaliNews
SOK NONI CALIVITA – Polinesian Noni Sok
Ekspert w dziedzinie botaniki tropikalnej Jay Rame stwierdził: „Od 13 lat, w ciągu których zajmowałem się badaniem rośliny Noni jestem zachwycony jej cudownym działaniem . Sukces i użyteczność tej rośliny tak często opisywany w starych bajkach i podaniach, został już wielokrotnie potwierdzony przez liczne badania naukowe. Jednak, aby uzyskać jak najwięcej korzyści z tej rośliny, przy kupowaniu produktu Noni trzeba sprawdzić jego pochodzenie, jakość i stężenie.
Ta wypowiedź jest bardzo ważna. Przy wyborze soku z owoców Noni należy zwrócić uwagę czy produkt posiada kontrolę GMP. Polinesian Noni jest liofilizowany, posiada więc wszystkie wartości świeżego owocu – jest „żywym produktem”. Wiele firm oferuje soki poddane obróbce termicznej (pasteryzacji) – takie soki w efekcie są produktem przetworzonym.
Owoc noni w Polinesian Noni przetwarzany jest na sok noni w technologii liofilizacji. Proces liofilizacji likwiduje występowanie bakterii chorobotwórczych w produktach stąd liofilizowane produkty nie potrzebują konserwantów chemicznych. Dzięki technologii liofilizacji zachowują naturalność składników co znacznie zwiększa ich bioaktywność.
Zobacz różnicę między liofilizacją, a pasteryzacją >>> TUTAJ
SKLEP >>> TUTAJ