Super Soya Lecithin calivita, STAWY, MÓZG, PAMIĘĆ

Cena klubowa 116.00 PLN, Cena detaliczna 154.00 PLN

Super Soya Lecithin Firmy CaliVita wspomaga układ nerwowy, stawy, zwiększa aktywność mózgu, poprawia pamięć. Składniki  Super Soya Lecithin to cholina oraz inozytol. Cholina ma istotne znaczenie w budowie błon komórkowych. Jest często składnikiem preparatów witaminowych. Proces emulgowania cholesterolu przez cholinę zapobiega jego gromadzeniu się w wątrobie oraz w ścianach naczyń krwionośnych.  Najważniejszą rolą choliny oraz inozytolu jest przekazywanie impulsów nerwowych. Są one również określane mianem „spalaczy tłuszczów” lub substancji lipotropowych. Regularne spożywanie lecytyny zalecane jest osobom, które ćwiczą lub ciężko pracują fizycznie, ponieważ wspomaga ona na krążenie krwi oraz prawidłową pracę stawów. Ogrywa również ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowego krążenia krwi.

Z mojej praktyki lekarskiej

Super Soya Lecithin

„Wśród szerokiej gamy produktów oferowanych w Sieci CF/CV trudno nazwać któryś mniej wartościowym. Moim ulubionym produktem jest Super Soya Lecithin  Jako kryterium wyboru posłużyła mi uniwersalność tego preparatu, pracującego jako stabilizator błon biologicznych i przywracającego równowagę całemu organizmowi. Lecytyna zwiększa aktywność pewnych mózgowych neuroprzekaźników, które przenoszą informacje z jednej komórki nerwowej do innej, tym samym pomaga zwalczać stres i utrzymać procesy myślowe na wyższych poziomach. Zawdzięczamy jej dobrą pamięć, odporność na stres i komfort psychiczny.

Osoby starsze, cierpiące na bezsenność, obniżenie sprawności organizmu, stany nerwicowe, depresje, ból w stawach, mogą wzmocnić się lecytyną, która zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki: cholinę i inozytol. Ich braki w organizmie powodują nasilenie się tych dolegliwości. W połączeniu z właściwą dietą, normalizuje stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Lecytyna nadaje zdrowy połysk włosom i zapobiega ich wypadaniu, zwiększa przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co ma związek z urodą i systemem odpornościowym.super_soya_lecithin[1]

Nie poznano żadnych działań ubocznych lecytyny – tak więc jest bezpieczna dla wszystkich. Nie powinni zapominać o niej zarówno odchudzający się, jak i smakosze. Polepsza i przyspiesza procesy trawienne, dlatego jest godna polecenia, gdy nie odmawiamy sobie obfitych i urozmaiconych potraw. Jako lekarz stosujący terapie naturalne, chętnie polecam w swojej praktyce preparaty CF/CV i stwierdzam, że doskonale sprawdza się ich skuteczność.

Lecytynę wielokrotnie wypróbowałam w leczeniu kamicy żółciowej. Ostatnio pacjentce, ze stwierdzonym przy pomocy badania USG kamieniem żółciowym, zaleciłam lucernę, lecytynę i dietę dostosowaną do grupy krwi na okres 3 miesięcy. Już po 2 miesiącach stan chorej zdecydowanie się poprawił. Proponowana wcześniej operacja nie była potrzebna, ponieważ badanie wykazało brak złogów, a stan woreczka żółciowego uległ wyraźnej zmianie. Lecytyna okazała się równie skuteczna w leczeniu skurczów mięśni i drgań powiek, tzw. tików. Ponadto zaobserwowałam znakomite efekty w poprawie koncentracji u dzieci o spowolnionym rozwoju. Świetne rezultaty uzyskuję również w przypadkach owrzodzeń podudzi, które występuje jako powikłanie żylaków.

Wraz z cynkiem, który aktywizuje procesy regeneracji skóry i lucerną, która działa jako antykoagulant stwarzają warunki do szybkiego gojenia, wcześniej nie gojących się ran. Z uwagi na wyjątkowo szeroki zakres działania lecytyny zachęcam wszystkich, aby na stałe włączyli ją do swojej diety.”

lek.med. Irena Ł.

SKLEP >>> TUTAJ


Moje doświadczenia z preparatami CV 

Lecytyna

„Lecytyna jest związkiem produkowanym przez wątrobę. Jej nazwa pochodzi od greckiej nazwy żółtka jaja (po grecku: lleci-thos) i została nadana w 1850 r. przez jej odkrywcę – Francuza, Maurice Gobleya. Stało się tak, gdyż po raz pierwszy lecytynę wyizolowano z żółtka jaja. Lecytyna należy do lipidów, a konkretnie do fosfolipidów, które stanowią składnik każdej komórki, będąc „cegiełkami” ścian komórkowych. Do ich zadań należy filtrowanie składników odżywczych i końcowych produktów przemiany materii, prowadzenie wymiany jonowej oraz regulacja ciśnienia komórkowego. Aż 25% suchej masy mózgu składa się z fosfolipidów, ale równie wysoka jest ich zawartość w wątrobie oraz w mięśniach. W przypadku wysokich wartości cholesterolu LDL, lecytyna jest w stanie skutecznie obniżyć ten poziom.

Dzienna dawka 2 gramów może znormalizować zakłócone proporcje cholesterolu LDL i HDL. Dzięki właściwościom emulgującym, może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Według wstępnych badań, w przypadku niektórych chorób, wysokie dawki lecytyny mogą pomóc w ich leczeniu lub łagodzeniu skutków ubocznych niektórych leków. Istnieją dowody na to, że u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane, lecytyna potrafi zahamować wypłukiwanie się fosfolipidów z osłonek włókien nerwowych, opóźniając lub zatrzymując rozwój tej choroby. Do czasu odkrycia soi – doskonałego źródła lecytyny – głównym produktem, z którego ją otrzymywano było jajko. Lecytyna sojowa zawiera ponadto wiele dodatkowych składników, pozytywnie działających na ludzki organizm.

80% znajdującego się w organizmie cholesterolu jest produkowane przez wątrobę, a jedynie 20% pochodzi z naszego pożywienia. Cholestrol pochodzenia endogennego znajduje się w mózgu, nerwach, krwi i żółci, pełniąc wiele ważnych funkcji. Cholesterol jest transportowany wraz z prądem krwi po całym organizmie przy udziale specjalnych białek. Taki związek nazywany jest lipoproteiną LDL (Low Density Lipoprotein – zwanym też „złym choleterolem”). Komórki wykorzy-stują cholesterol tylko w ilości potrzebnej im do prawidłowego funkcjonowania. Pozostała ilość LDL nadal krąży we krwi, do momentu, aż inna lipoproteina nie wychwyci cholesterolu i nie odtransportuje go z powrotem do wątroby.

Związek, za pośrednictwem którego nadmiar cholestrolu wraca do wątroby, nazywa się HDL (High Density Lipoprotein – zwany też „dobrym cholesterolem”). Dopóki organizm dysponuje wystarczającą ilością HDL i dopóki nie ma zbyt dużo „niepotrzebnego” cholesterolu do zebrania, proces ten pozostaje w równowadze. Całkowity poziom cholesterolu we krwi nie powinien przekroczyć 200 mg%, gdyż powyżej tej wartości znacznie wzrasta niebezpieczeństwo powstania zawału serca. Jeżeli poziom HDL spadnie poniżej 35 mg%, ryzyko wystąpienia zawału rośnie. Prawidłowe wartości HDL wynoszą: 45-50 mg% u mężczyzn i 55-60 mg% u kobiet.”

CF Europe


Cena klubowa 100.00 PLN, Cena detaliczna 133.00 PLN

Triple Potency Lecithin czyli koncentrat lecytyny o potrójnej sile działania.

Główne jej składniki to cholina i inozytol.

 
Cholina to substancja witamino-podobna, odgrywająca kluczową rolę w strukturze błon komórkowych.triple_potency_lecithin

Inozytol znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, na przykład w soi. Duża ilość inozytolu gromadzi się w mózgu.

Cholina i inozytol będąc substancjami lipotropowymi, zapobiegają stłuszczeniu wątroby.

Dzięki wyjątkowym właściwościom emulgującym lecytyna obniża poziom cholesterolu i powstrzymuje rozwój miażdżycy. Oczyszcza ścianki naczyń krwionośnych i wzmacnia mięsień serca. Lecytyna powoduje również zmniejszenie dolegliwości bólowych stawów. Jej regularne stosowanie umożliwia osobom z chorobami narządu ruchu taką działalność, jakiej w przeciwnym razie nie byliby w stanie prowadzić. Powinni ją także przyjmować sportowcy, którzy chcą szybko zwalczyć kontuzje i powrócić do intensywnych treningów. Lecytyna jest pomocna dla osób czułych na zmiany pogody, daje zdrowy połysk włosom i zapobiega ich wypadaniu. Z jej pomocą można zapobiec powstaniu egzemy.

Lecytyna poprawia pamięć i ma działanie lekko uspokajające.

Spożyta z miodem poprawia funkcjonowanie mózgu. Jest świetnym środkiem tonizującym zwłaszcza dla osób starszych, bez apetytu i w depresji, ponadto zmiękcza stolec i zapobiega powstawaniu wzdęć. CaliVita dysponuje wieloma preparatami zawierającymi lecytynę. Wśród nich wyróżnia się Triple Potency Lecithin, która zawiera koncentrat oleju sojowego. Co to oznacza w praktyce? Po prostu – zamiast zażywać dziennie trzy razy po l kapsułce, wystarczy wziąć tylko jedną kapsułkę trzy razy silniejszą. Korzystne efekty utrzymują się tak samo długo, jak w przypadku normalnej lecytyny.

Wszystkie osoby, którym usunięto woreczek żółciowy  powinny po posiłku zażyć jedną kapsułke Triple Potency Lecithin w celu zemulgowania tłuszczu zawartego w pożywieniu. By sprawdzić jak działa proponuję zrobić mały eksperyment.

Do słoiczka z oliwą wciśnij zawartość kapsułki Triple Potency Lecithin i mocno wstrząśnij kilka razy. Co zobaczysz ? Zobaczysz jak z oleistego płynu lecytyna zrobi pianę – czyli doskonale rozpuści tłuszcz.

Bardzo ważną rolę w rozwoju osteoporozy odgrywają hormony. U kobiet estrogeny, u mężczyzn zaś testosteron – działają ochronnie na układ kostny. Fitoestrogeny  sojowe mając działanie estrogenne, redukują utratę masy kostnej oraz stymulują wzrost gęstości kości u kobiet w okresie menopauzy oraz u mężczyzn w starszym wieku.

UWAGA!

* Przy szczególnie silnych bólach stawów (np. podczas zmian atmosferycznych) można zażyć większą dawkę preparatu. Lecytyny nie można przedawkować i nie zaobserwowano niepożądanych działań podczas jej stosowania.

* Regularne przyjmowanie lecytyny zapobiega powstawaniu lub spowalnia powiększanie się kamieni woreczka żółciowego.

SKLEP >>> TUTAJ



Recent Posts