POŻYTECZNE BAKTERIE – PROBIOTYKI, POŻYTECZNE BAKTERIE DLA CZŁOWIEKA
W przewodzie pokarmowym każdego człowieka żyje około 400 rodzajów różnych mikroorganizmów. Część z nich to dobroczynne bakterie, żyjące w symbiozie z naszym organizmem. Nazywamy je probiotykami.
„Powszechnie wiadomo, że podstawowym źródłem pożytecznych bakterii Acidophilus w naszej diecie są fermentowane napoje mleczne (jogurty, kefiry, zsiadłe” mleko). Jednak w mojej praktyce lekarskiej często spotykam się z twierdzeniem, że „mleko jest dobre, ale… dla dzieci”. Weryfikując dietę tych osób, okazuje się, że jest ona „urozmaicona”, ale w różnego rodzaju mięsa i wędliny. Nie strawione resztki białek, pozostając dłuższy czas w jelitach, są doskonałą pożywką dla bakterii gnilnych i innych chorobotwórczych mikroorganizmów. Te z kolei, w swoim procesie rozwoju wytwarzają toksyny, szczególnie drażniące ściany jelita. A to już pierwszy krok w kierunku zmian nowotworowych. To prawdopodobnie stosowana przez większość panów dieta predysponuje ich do większej niż panie zachorowalności na nowotwory jelita grubego.
Nie oznacza to, że preparat AC-Zymes, zawierający pałeczki kwasu mlekowego, polecam tylko mężczyznom. Praktycznie mógłbym go zalecić każdemu z moich pacjentów, ponieważ Lactobacillus acidophilus to siła, która ochroni nas przed wieloma dolegliwościami.”
lek. med. Grzegorz F.
internista – Kraków
AC – Zymes to 2 mld żywych kultur bakterii Lactobacillus acidophilus w jednej kapsułce.
AC-Zymes produkowany jest w najnowocześniejszej technologii liofilizacji.
SUPLEMENT DIETY
Istnieje bardzo ścisły związek pomiędzy właściwym funkcjonowaniem układu pokarmowego a naszym zdrowiem, w którym znaczącą rolę odgrywa „przyjazna” flora jelitowa. Niezdrowy styl życia, picie alkoholu, zanieczyszczone środowisko, niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) mogą niszczyć florę jelitową, co w konsekwencji będzie prowadzić do namnażania się chorobotwórczych bakterii jelitowych.
W przewodzie pokarmowym człowieka występuje ogromna ilość różnorodnych mikroorganizmów, ogólnie określanych mianem flory jelitowej. U dorosłego człowieka stanowią one około 1,5 kg masy ciała. Większość z nich żyje w symbiozie z ludzkim organizmem, ale co ważniejsze – są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania; nazywa się je probiotykami. Jednakże inne bakterie mogą być zdecydowanie szkodliwe. Równowagę flory jelitowej łatwo można naruszyć, stosując niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) lub też poprzez inne czynniki, powodujące mnożenie się szkodliwych bakterii: stres, niestrawność.
Lactobacillus acidophilus to szczególnie odporne i użyteczne bakterie. Potrafią żyć w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a nawet dłużej. Tworzą niesprzyjające środowisko dla różnorodnych, szkodliwych patogenów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.). Mogą wspomagać wykorzystywanie białek mleka, aminokwasów, tłuszczów i laktozy, uczestniczą także w syntezie witamin z grupy B. Z ich pomocą możemy zachować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, skutecznie wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
Jaką funkcje spełnia AC- ZYMES ?
* utrzymuje prawidłową florę bakteryjną jelit,
* „przyjazne” organizmowi bakterie niszczą bakterie chorobotwórcze,
* wzmacniania system immunologiczny,
* zapobiega i pomocny przy grzybicach
* wspiera funkcje odtruwające wątroby,
* zapobiega wielu zaburzeniom trawiennym,
* eliminuje szkodliwe substancje dostające się do przewodu pokarmowego,
* ważny w przewlekłych chorobach dermatologicznych,
* zapobiega problemom skórnym np: egzemie, grzybicy w płucach, jelitach, w pochwie, na nogach …
* przeciwdziała brakowi apetytu szczególnie u dzieci,
* wspomaga prawidłowe trawienie, łagodzi bóle brzucha – bardzo wskazany dla dzieci i dorosłych,
* likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, infekcje pasożytnicze,
* ważny w profilaktyce nawracających infekcji dróg moczowych,
* niezbęny podczas ciężkiego zatrucia,
* pomocny przy biegunkach, które mogą towarzyszyć terapii antybiotykowej,
* podawać po kuracjach hormonalnych, sterydowych, w chemioterapii,
* niezbędny przy wszystkich typach alergii, astmy,
* przy złym wchłaniau się składników odżywczych z powodu chorób jelita,
Probiotyki – pytania i odpowiedzi
Co to są probiotyki?
Probiotyki to przyjazne bakterie jelitowe, które po spożyciu w określonych ilościach przez człowieka są zdolne do kolonizacji i namnażania w jelitach gospodarza. Przywracając równowagę mikroflory jelitowej, wywołują efekt fizjologiczny. Wyróżnia się wiele szczepów probiotycznych, m.in. są to bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego. Warto jednak pamiętać, że nie każda bakteria kwasu mlekowego jest probiotykiem.
Jaka jest różnica pomiędzy probiotykiem a prebiotykiem?
Probiotyk to żywe kultury bakterii, podczas gdy słowo prebiotyk oznacza oporne na trawienie składniki pożywienia (np. oligosacharydy), stanowiące doskonałą pożywkę dla mikroflory probiotycznej.
Przeczytałem/am na forach, że probiotyki mają korzystny wpływ na cały system immunologiczny. Jaki jest mechanizm tego zjawiska?
Z żywnością do naszego organizmu dostaje się duża ilość „obcych” substancji, dlatego podczas ewolucji nie przez przypadek jelita stały się najważniejszą granicą pomiędzy naszym organizmem a środowiskiem zewnętrznym. Około 80% wszystkich komórek immunologicznych ustroju znajduje się w błonie śluzowej jelit, a zatem zdrowe jelita to podstawa naszego zdrowia. Bakterie probiotyczne nie tylko stwarzają niekorzystne środowisko dla rozwoju szkodliwych mikroorganizmów, ale pobudzają do pracy fagocytujące komórki immunologiczne, odpowiedzialne za „usuwanie” patogenów.
W jaki sposób należy stosować probiotyki i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?
Bakterie probiotyczne wprowadzone do organizmu czy to z pożywieniem, czy w postaci suplementów, wpływają na poprawę składu mikroflory oraz na zwiększenie odporności. Pokrywają szczelnie nabłonek jelitowy, tworząc barierę dla bakterii chorobotwórczych i grzybów oraz szkodliwych substancji mogących znaleźć się w jelicie i przeniknąć do krwioobiegu, zatruwając nasz organizm.
Powierzchnia jelit wraz z kosmkami wynosi od 200 do 400 m2. – jest więc co chronić!
Dlaczego ochrona jelit jest tak ważna?
Jelito odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym, gdyż ma wpływ aż na 14 organów. W jelicie grubym wchłaniane są glukoza, woda i elektrolity oraz aminokwasy wytwarzane przez bakterie jelitowe. W fałdach jelita powstaje ok. 80% wszystkich komórek odpornościowych i od nich zależy praca całego systemu immunologicznego. Biliony mikrobów, będących przedstawicielami kilkuset gatunków, zasiedla zdrową błonę śluzową jelita. Panuje tam idealna równowaga i każde z nich ma do spełnienia swoją rolę. Jeśli jelito będzie czyste, będzie w nim panowała równowaga symbiotyczna, nasza odporność będzie na tyle silna, że umożliwi opór wobec każdego intruza. Jeśli natomiast z pewnych przyczyn liczebność przyjaznych bakterii zmniejszy się drastycznie, może rozpocząć się proces chorobowy (stany zapalne śluzówki, złe wchłanianie substancji odżywczych). Dlatego niezwykle ważne jest, aby codziennie dostarczać organizmowi wystarczającą ilość probiotyków. Dawka, która w sposób istotny może poprawić stan naszej wewnętrznej flory to ok. 5 do 10 mld żywych bakterii dziennie. W pożywieniu nie jesteśmy w stanie przyjąć takiej dawki, dlatego też ważna jest odpowiednia suplementacja. Godnym polecenia suplementem jest AC-Zymes, który zawiera bakterie Lactobacillus acidophilus (w jednej kapsułce 2 mld żywych bakterii) wykazujące wszechstronne działanie i aktywnie zwalczające patogeny, które dostały się do naszego układu pokarmowego.
Czy probiotyki mają działania niepożądane?
Nowoczesne preparaty zawierają przyjazne ludziom bakterie probiotyczne, które są bezpieczne w stosowaniu.
CVI Europe
Źródło:CaliVita.com.pl
Dr Sándor S: Probiotiokumok és humánegészség (Probiotics and Human Health); G-Print Printing House, Budapest 2004.Imre Rodler: Élelmezés és táplálkozásegészségtan (Hygiene of Feeding and Diet); Medicina Publishing House, Budapest 2008
SKLEP >>> TUTAJ