Omega 3 CaliVita, stawy,serce,mózg, odporność organizmu
Cena klubowa 74.00 PLN, Cena detaliczna 98.00 PLN
|
Niezbędne kwasy tłuszczowe
Wielu naukowców od dawna bada związek pomiędzy sposobem odżywiania się a występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego. Bang Dyenberg zainteresował się sposobem odżywiania się Eskimosów z zachodniej Grenlandii, którzy prawie zupełnie nie znają tych chorób. Ich jadłospis jest szczególnie bogaty w ryby i inne owoce morza. W języku naukowym należałoby powiedzieć: przyjmują bardzo mało węglowodanów, a stosunkowo dużo białka i tłuszczów. Ale przecież społeczeństwa żyjące w krajach wysoko rozwiniętych, od Europy do Ameryki, również mają pożywienie bogate w białka i tłuszcze, a jednak zagrażają im choroby serca.
Różnica polega na tym, że w jadłospisie Eskimosów jest dużo białka i tłuszczów pochodzących ze zwierząt morskich. Olej rybny zawiera unikatowy rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych omega-3. Eskimosi, spożywając dużo fok i morskich ryb, dostarczają swojemu organizmowi co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż Europejczycy i Amerykanie, dlatego też ok. 400 razy rzadziej zapadają na zawal serca.
Zauważono szczególnie ciekawą zależność dotyczącą osób chorych na cukrzycę. Wiadomo, że u diabetyków ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia jest pięciokrotnie większe niż u innych osób, a więc cukrzyca i choroby serca są ze sobą ściśle powiązane.
Eskimosi – przy ich tradycyjnej diecie – mają niski poziom tłuszczów we krwi i prawidłową tolerancję glukozy (tolerancja glukozy-utrzymywanie poziomu glukozy we krwi na mniej więcej stałym poziomie. Prawidłowa regulacja wydzielania insuliny sprawia, że po posiłku lub po obciążeniu cukrem, poziom glukozy we krwi szybko wraca do normy).
Natomiast zmiana diety na bogatą w duże ilości węglowodanów, może podwyższyć u tej grupy ludności poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, jak również zaburzyć tolerancję glukozy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego są tak ważne dla organizmu, gdyż powstają z nich prostaglandyny (substancje o charakterze hormonów tkankowych), regulujące pracę układu krążenia, systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Jeżeli prostaglandyny powstają z kwasów omega 6, wówczas ani te dość agresywne cząsteczki ani opisywane powyżej korzystne efekty ich działania, nie są wystarczająco silne.
Prostaglandyny powstające z kwasów omega 3 są znacznie mniej agresywne, a ich korzystne efekty silniejsze.
Z eksperymentów przeprowadzanych na zwierzętach przez doktora Davida E-R wynika, że spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 powstrzymuje rozwój nowotworu piersi oraz zapobiega powstawaniu nowotworu jelita grubego. Na łamach New England Journal of Medicine, opublikowano rezultaty badań, według których osoby palące, które często jedzą ryby, o wiele rzadziej od innych palaczy cierpią na rozedmę płuc oraz przewlekłe zapalenie oskrzeli.
Wiele osób na całym świecie cierpi z powodu łuszczycy (psoriasis). Spożywanie oleju ryb morskich (tranu) może polepszyć stan ich zdrowia. Japońscy naukowcy przez dłuższy okres podawali dziennie 3,6 gramów 90% kwasu eikozapentaenowego osobom cierpiącym na przewlekłą łuszczycę. Ten nienasycony kwas tłuszczowy znajduje się w oleju ryb morskich razem z kwasem dokozaheksaenowym.
Nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko polepszają krążenie, ale łagodzą również stany zapalne, np. Stosowanie ich przez okres kilku miesięcy znacznie zmniejsza poranną sztywność oraz ból stawów.
Substancje te mobilizują system immunologiczny, dlatego przy regularnym stosowaniu zwiększają odporność organizmu na zakażenia. Ponieważ do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego jest potrzebna duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, mogą również polepszyć stan osób cierpiących na schorzenia układu nerwowego (np. sclerosis multiplex).
Poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe chronią skórę i nadają jej zdrowy wygląd.
UWAGA!
* Nienasycone kwasy tłuszczowe są wrażliwe na niszczące działanie wolnych rodników, a pod ich wpływem same mogą się stać szkodliwe. Dlatego osoby, które spożywają większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, po winny uzupełniać w organizmie po ziom antyoksydantów.