DIETA ROZDZIELNA

Dieta rozdzielna

 

„Prawidłowe komponowanie produktów spożywczych oszczędza energię zużywaną do trawienia, stąd jego rewelacyjne działanie wzapobieganiu i leczeniu wielu chorób: alergia, nadciśnienie, miażdżyca, rak, cukrzyca… Odpowiednie łączenie produktów to narzędzie, które możesz , wykorzystać, aby zachować zdrowie . Podobny rodzaj narzędzia jak gimnastyka. To nie jest zasada, którą musisz stosować za wszelką cenę, zawsze i mieć poczucie winy , gdy ją złamiesz.

Już rosyjski naukowiec Iwan Pawłow zauważył, że mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia czyli chleb, ziemniaki czy makaron opuszcza żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso po około 4 godzinach. Jakież było jego zdziwienie, gdy spostrzegł , że mieszany posiłek – mięso ze skrobią – potrzebuje aż 8 lub więcej godzin przebywania w żołądku. To oznacza, że czasu na strawienie jadanych codzienne kanapek – chleb z wędliną, serem lub jajkiem – hamburgery, hot-dogi, mięso z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą – potrzebują 2 razy wiecej niż gdyby były jedzone oddzielnie w innych posiłkach.

Dwukrotnie dłużej może oznaczać dwukrotnie większe zużycie energii i enzymów. Posiłki o charakterze mieszanym – jak na przykład mięso i chleb – sprzyjają zaparciom, w przeciwieństwie do mięsa z surówką w jednym posiłku, a chleba z masłem, ogórkiem, pomidorem itp. w drugim posiłku.

Dr William Howard Hay był pionierem kierunku komponowania posiłków (po angielsku – rood combining) w wieku około 40 lat zaczął poważnie chorować na chorobę Brighta – zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, powiększony mięsień sercowy. Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale zamiast poddać się chorobie, dr Hay zainteresował się Medycyną Naturalną. Zaczął odżywiać się w sposób naturalny i w ilościach umiarkowanych. W ciągu 3 miesięcy objawy choroby ustąpiły. Schudł 25 kilogramów i był bardziej sprawny niż kiedykolwiek przedtem. Zajął się propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopularny wśród lekarzy – wtedy i dziś. Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej uliczce – lecząc objawy, a nie starając się usuwać przyczyn.

Przykładem był jego własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W miarę upływu lat dr Hay stawał się coraz zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości powstającej w organizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.

 Gdy białka – mięso, drób, ryby, jajka, produkty mleczne – oraz węglowodany – chleb, ryż, ziemniaki, makaron, kasze są zjadane w tym samym posiłku, co jest codzienną praktyką – na skutek upośledzonego trawienia powstaje nadmierna kwasowość. Aby to zrozumieć konieczne jest przypomnienie prostych informacji z dziedziny chemii.

Białka rozkładane są w żołądku z udziałem kwasu solnego. Węglowodany wymagają do wstępnego trawienia ptialiną śliny, środowiska alkalicznego. Gdy jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią, skuteczność działania soków trawiennych zostaje znacznie upośledzona. Jest za dużo kwasu, aby skrobia została do końca strawiona i nie wystarczajšca ilość kwasu do strawienia białka. W rezultacie ptianina i kwas solny częściowo się neutralizują. Gdy białko nie jest do końca st rawione zaczyna gnić. Nie kompletnie strawione węglowodany – fermentują, a niedotrawiony tłuszcz – jełczeje. Efektem tych reakcji jest zakwaszenie organizmu.

Dr Hay opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu produktów w 1930 roku, wyprzedzając zainteresowanie naukowców tym zagadnieniem. Przekonywał swoich pacjentów i czytelników, aby unikali takich tradycyjnych kombinacji jak: chleb i mięso, kurczak i ryż, ryba i ziemniaki, jaja i makaron. Zamiast tego możemy każdy ze składników oddzielnie łączyć z warzywami gotowanymi i surowymi.

60 lat po opublikowaniu pracy dr Haya jego teoria jest wciąż znana jedynie w wąskich kręgach i całkowicie ignorowana przez „naukowców” od spraw żywienia i ogromną większość lekarzy. Jest dla mnie niezrozumiałe jak można uparcie zaprzeczać faktom!

Krytycy teorii komponowania produktów dowodzą, że większość produktów naturalnych stanowi połączenie węglowodanów z białkiem – na przykład chleb i ryż zawierają również białko obok dominującej skrobi. To prawda, lecz w jakże znikomych ilościach. Zasada łączenia dotyczy produktów, w których dominuje albo białko, takich jak: mięso, drób, ryby, nabiał, albo węglowodany – zboża, ziemniaki, rafinowane cukry. Tylko jedna grupa produktów naturalnych zawiera prawie równe ilości białka i węglowodanów – są to nasiona roślin strączkowych -groch, fasole, soczewica, soja, orzeszki ziemne. Doskonale wiemy, że są to produkty dość ciężko strawne – wywołujące gazy, wzdęcia.

Zasada niełączenia białka i skrobi pozostaje aktualna, chcę jednak zaproponować praktyczne i skuteczne jej zastosowanie. Gdy układasz kombinacje produktów, skoncentruj się na głównych składnikach, nie zawracając sobie głowy odrobiną tartego sera, którym posypałeś danie Podstawową sprawą jest unikanie fanatyzmu w stosowaniu zasad. Możesz zjeść niedużą ilość jogurtu lub sera z ryżem, możesz dodać kilka kawałeczków kurczaka do makaronu, lub ryby do ziemniaków – jeśli tylko te ilości są nieznaczne, a warzywa dominują.

W krajach azjatyckich: Indiach, Chinach, Japonii ilości białka zwierzęcego dodawanego do dań są niewielkie – dominują natomiast węglowodany i warzywa. W naszej kuchni odwrotnie, dominuje mięso, drób lub ryby, do tego duża ilość ziemniaków, chleba, kasz, makaronu, niewielka ilość gotowanej jarzyny i jeszcze mniejsza porcja surówki – czasem potraktowana jako przybranie – garni, które większość osób pozostawia nietknięte na talerzu. Jeśii jesteś mięsożerny i nie możesz się bez niego obejść, najkorzystniej dla Ciebie będzie zjeść mięso w towarzystwie warzyw i sałatek.

Aby schudnąć i zyskać energię unikaj mieszania białka ze skrobią. Jedz białko z sałatą i warzywami niskoskrobiowymi na obiad i produkty skrobiowe z warzywami i/lub surówką na kolację.

Pamiętaj, że Ty tu rządzisz, i że dni gdy przestrzegasz zasad, to dni kiedy gubisz dodatkowe kilogramy, gromadzisz energię i czujesz się wspaniale! I nie tylko wspaniale, ale również niezwykłe seksownie. Jak się zapewne domyślasz, seks wymaga ogromnego zapasu energii. A więc jeśli chcesz cieszyć się seksem, nie trać energii na trawienie. Zaparcia są również wrogiem numer jeden seksu. Właściwe komponowanie posiłków dostarcza energii i zapobiega zaparciem.

Wiele osób pyta czy można jeść desery i kiedy to należy robić aby sobie jak najmniej zaszkodzić. Większość deserów – ciasta, ciastka, budynie – zawiera skrobię i rafinowany cukier i powinny być jedzone wyłącznie z posiłkami zawierającymi skrobię i warzywa. Nigdy nie po obiedzie. Deser można łączyć z wyciszającą kolacją lub posiłkiem wegetariańskim.

Na kolację możesz zjeść na przykład gorącą warzywną zupę z razowym chlebem, a na deser kawałek szarlotki lub ciasta z owocami.

A jak jeść świeże owoce ?

Owoce można jeść wyłącznie same, na pusty żołądek.

Najnowsze badania naukowe nieco zmieniły to zalecenie. Owoce są jednymi z najlepszych nośników enzymów.

  • Po pierwsze, owoce łączą się doskonale z surowymi warzywami. Sałatka owocowa może zawierać awokado i może jej towarzyszyć sałatka warzywna z nietłustym (na przykład jogurtowym) sosem. Szczególnie w okresie upałów, posiłki owocowo-warzywne są bardzo wartościowe.
  • Po drugie, niektóre owoce przyspieszają i ułatwiają trawienie białka, a inne skrobi. Jest to nowe podejście w stosunku do DIETY ŻYCIA, ale też i wiedza na temat enzymów zawartych w pożywieniu i ich znaczenia dla procesu trawienia, bardzo się rozwinęła.

OWOCE POMAGAJĄCE TRAWIĆ BIAŁKO:

jabłka, morele, czarne jagody, grejfruty, kiwi, cytryny, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, kwaśne śliwki, jeżyny, truskawki

OWOCE POMAGAJĄCE TRAWIĆ SKROBIĘ:

banany, daktyle, świeże i suszone figi, słodkie winogrona, mango, papaja, słodkie gruszki, słodkie śliwki, rodzynki

Przykładem użycia owoców będzie kurczak lub indyk udekorowany plastrami ananasa, kiwi i pomarańczy podany z sałatą z sosem cytrynowym. Inną kombinacją, którą mogę polecić jest sałatka ze świeżych owoców z jogurtem lub deser z owoców i serów.

Do porcji mięsa doskonała może być zielona sa ł ata z dodatkiem plasterków truskawek, pomarańczy lub j eżyn zamiast pomidorów. Na deser, po mięsnym posiłk u , możesz zjeść miseczkę truskawek udekorowanych jogurtem.

Doskonałym śniadaniem mogą być płatki z otrębami, plasterkami banana, rodzynkami i mlekiem sojowym lub płatki owsiane z gruszką.

Ryż z rodzynkami na kolację to też dobra kombinacja. Możesz spróbować tost z razowego chleba z masłem orzechowym, plasterkami banana i kiełkami.

Niezależnie od t ego co jesz, o ile to pasuje, możesz zawsze dodać kiełki, najbardziej żywą, rosnącą bombę enzymatyczną !

Zauważ, że soczyste, kwaśniejsze owoce współpracują dobrze z białkiem, a słodkie, bardziej mączyste ze skrobią.

Warzywa są neutralne i pasująą do wszystkiego. Sok z marchwi pasuje do płatków, tarta marchewka też. Czym więcej enzymów tym lepiej. W wymienionych przykładach nie tylko zwiększasz strawność posiłków, lecz wzbogacasz kompozycje smakowe o niecodzienne zestawy, zmniejszajšc monotonię codziennego jedzenia.

Jeśli mieszasz owoce z innymi produktami, jedz razem lub natychmiast po, aby trafiły do górnej części żołądka, gdzie zachodzi wstępne trawienie. Enzymy zawarte w owocach ułatwią wtedy trawienie białka lub skrobi. Jeśli odczekasz godzinę lub dwie i wtedy zjesz owoce, ryzykujesz niestrawnosć. Owoce jedzone między posiłkami przeszkadzają kwaśnym sokom trawiennym w dolnej części żołądka. Należy zatem odczekać około 4 godzin po obiedzie i 2-2,5 godzin po kolacji zanim zjesz porcję owoców. A jeśli okazjonalnie zjesz posiłek mieszany – mięso i skrobię -owoce zjedz dopiero po 8 godzinach.

Absolutnie wykreśl z jadłospisu gotowane owoce. I istotnie surowe owoce są najbardziej wartościowe i zdrowe, ale pieczone jabłko, szarlotka lub deser bananowy nie stanowią wielkiego odstępstwa od zasad. Jeśli czasem zdarzy Ci się zjeść niewłaściwą kombinację produktów, dołącz do takiego posiłku tabletkę enzymatyczną, która ułatwi proces trawienia. Staraj się jednak większość dań przygotowywać zgodnie z zasadami.

Gdy zaczniesz już stosować prawidłowe komponowanie posiłków i czuć się w związku z tym coraz lepiej, możesz spotkać się z opinią ze strony lekarza, iż jest to bzdura, gdyż człowiek może strawić każdą kombinację produktów, ponadto jest wszystkożercą podobnie jak szczur czy świnia. To prawda może strawić – ale jakim kosztem! Nie zwracaj uwagi na rady lekarzy, którzy na studiach mieli aż … 6 godzin wykładów z zakresu żywienia.

Kieruj się własnym zdrowym rozsądkiem i tym jak się czujesz po posiłku prawidłowo zestawionym, a jak po nieprawidłowo. Nie ma lepszego dowodu niż stan zdrowia i samopoczucie. Spróbuj!

W Stanach Zjednoczonych wydawane jest rocznie 5 miliardów dolarów na leki leczące niestrawność -Tuns, Rolaids, Maalox, Mylanta oraz sprzedawane na receptę Zanrac, Tagamet, Pepcid i inne. Często leki takie jakTagamet maskują objawy wrzodowe u chorych bioracych leki uszkadzające przewód pokarmowy np. na reumatyzm.

Niewiele osób wie, że te niewinne leki, sprzedawane bez recepty, mogą być szkodliwe dla osób z chorobami nerek, a także przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Wiele osób nie wie, że ma hezobjawowe zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.

Energia, którą tracisz przejadając się lub niewłaściwie łącząc produkty nie powoduje natychmiastowych i ostrych objawów. Braki energetyczne nawarstwiają się, powodując tycie, zaparcia, osłabienie organizmu manifestujące się częstymi zaziębieniami, bólami głowy, bólami mięśni, wypadaniem włosów, zmarszczkami, osłabieniem wzroku lub słuchu i wieloma innymi przypadłościami, czasem groźniejszymi.

Proszę abyś spróbował prawidłowego zestawiania produktów jako kluczowej metody jedzenia wysokoenergetycznego. Właściwe łączenie produktów – daje natychmiastowy, wyczuwalny przypływ energii. Jeśli masz nadwagę, niestrawność, zaparcia, brak ci energii życiowe] – zacznij prawidłowo zestawiać posiłki. Zacznij już dziś, nie czekaj do poniedziałku, początku miesiąca lub sezonu. Wkrótce zauważysz, że szczuplejesz, wyglądasz seksownie, masz nieograniczone zasoby energii, a dotychczasowe dolegliwości znikają.

Fragmenty książki „Pełnia życia” autor Maja B.

Jeśli zjadasz w ciągu dnia mało warzyw, mało owoców pomyśl o dostarczeniu błonnika do organizmu.

Błonnik w produkcie Nopalin zwiększa masę kałową, przyspiesza pasaż treści jelitowej, stymuluje wzrost pożytecznych bakterii. Zażywając Nopalin 3 x 2 tabl między posiłkami należy pić 2,5 – 3 litrów wody.

Jakie korzyści odniesie Twój organizm zażywając Nopalin:

  

  • reguluje wypróżnienie, przeciwdziała zaparciom i powstawaniu hemoroidówNopalin
  • reguluje pracę jelit, oczyszcza kosmki jelitowe, okrężnice
  • regeneruje błonę śluzową jelit
  • zapobiega przed chorobami przewodu pokarmowego- uchyłkom, polipom
  • wyzwala własne siły obronne organizmu
  • chroni przed nowotworem jelita grubego i raka odbytu

Najnowszy płynny produkt ZenThonik wspiera trawienie i pracę jelit dzięki obecności błonnika oraz kwasów owocowych.

Garlic Caps jest doskonały w ochronie jelit przed pasożytami, bakteriami i grzybami. Natomiast ParaProteX niszczy je. Omega 3 zmiękcza stolec, działa korzystnie przy zaparciach, a w chronicznych stanach zapalnych jelit ochrania je. Polinesian Noni leczy zapalenie śluzówki i owrzodzenia, wspomaga też trawienie. Roślinne enzymy w produkcie Digest Ease powodują rozkład substancji pokarmowych do prostych związków, i dopiero one, wchłonięte przez organizm odżywiają go. AC Zymes dostarcza zywych kultur bakteryjnych niezbednych dla prawidlowej mikroflory jelit. Wytwarza niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Pure Yucca wywiera pozytywny wpływ na wypróżnianie jelit i regeneruje ich błonę śluzową. (kobiety w ciąży i osoby ze sztucznym stawem – NIE STOSOWAĆ!)

Czy wiesz, że…

Biały nalot na języku lub czerwony nalot na języku może być oznaką zakażenia grzybicznego, bakteryjnego, wirusowego organizmu. Czerwony nalot na języku oznacza również awitaminozę.


SKLEP  >>>  TUTAJ


 

 

 

Recent Posts