Liofilizacja

In Zdrowie

Liofilizacja – (technologia opracowana przez dwóch naukowców: Arsene`a d` Arsonval i Georges`a Bordas) to proces szybkiego zamrażania produktu (w tym przypadku masy owocu) do temperatury ok. – 50 stopni C po to, by cała zawarta w nim woda zamarzła. Następnie obniża się ciśnienie do mniej więcej 0,01 ciśnienia atmosferycznego, po czym dostarcza w sposób kontrolowany niewielką ilość ciepła. To powoduje sublimację wody, czyli przejście kryształków lodu bezpośrednio w parę wodną. Dzięki temu udaje się usunąć z produktu ok. 98% wody bez naruszania jego struktury i utraty najcenniejszych składników. Podczas liofilizacji witaminy i składniki biologicznie czynne nie ulegają degradacji. Proces ten stosuje się do produktów termolabilnych tzn. nieodpornych na ogrzewanie, takich jak żywność czy farmaceutyki. Liofilizowanym jedzeniem żywią się najczęściej alpiniści i astronauci. Sam proces jest zbyt drogi, by żywność liofilizowana była dostępna przeciętnemu "zjadaczowi chleba". Produkty liofilizowane nie zawierają sztucznych barwników ani aromatów ponieważ nie ma takiej potrzeby.

Różnica między produktami liofilizowanymi, a pasteryzowanymi >>> TUTAJ

Recent Posts