Lutein
Produkt zawierający luteinę – doskonały antyoksydant. Literatura madeczna poleca stosowanie luteiny w profilaktyce chorób narządu wzroku spowodowanych szkodliwym wpływem promieniowania UV, np. zaćmy.
|
KUP PRODUKT JAKO KLIENT >>> TUTAJ
ZOSTAN KLUBOWICZEM I KUPUJ 33% TANIEJ >>> TUTAJ
Luteina
Świeże owoce i warzywa zawierają wiele cennych składników odżywczych pochodzenia roślinnego. Te niezwykle użyteczne substancje odgrywają ważną rolę w profilaktyce licznych dobrze znanych i rozpowszechnionych chorób. Należą do nich nowotwory, choroby układu krążenia i niektóre choroby narządu wzroku.
Nasze oczy są szczególnie narażone na szkodliwe działanie czynników środowiska (np. Promieniowanie ultrafioletowe). Wolne rodniki, które powstają w tych okolicznościach, a także jako produkt uboczny procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie, mogą w znacznym stopniu uszkadzać nasz wzrok. Możemy się przed tym obronić za pomocą preparatów antyoksydacyjnych. Szczególnie skutecznymi przeciwutleniaczami są karotenoidy znajdujące się w warzywach i owocach. Do ich licznej rodziny należy m.in. dobrze znany wszystkim betaaroten, luteina, likopen, alfa-karoten i zeaksantyna. Luteina jest bardzo ważnym antyoksydantem. Jej zawartość w takich produktach jak szpinak, kabaczek, rabarbar jest 3-4 razy większa niż beta karotenu. Amerykańscy naukowcy zajmujący się nowotworami udowodnili, że luteina niezwykle skutecznie utrudnia utlenianie tłuszczów, i to zarówno tych znajdujących się we krwi, jak i w oku. Będąc wielostronnym wymiataczem wolnych rodników odgrywa kluczową rolę w ochronie antyoksydacyjnej.
Substancja ta wykazuje szczególne powinowactwo do gaiki ocznej – po wchłonięciu jej przez nasz organizm, gromadzi się w dwóch obszarach oka: w plamce żółtej stanowiącej najwrażliwszą część siatkówki oraz w soczewce.
Długotrwałe działanie wolnych rodników może doprowadzić do zmian chorobowych w obrębie tętnic siatkówki pod postacią degeneracji plamki żółtej. Wyniki badań
dotyczących występowania zmian zwyrodnieniowych plamki żółtej u osób w podeszłym wieku, jednoznacznie potwierdziły, że luteina odgrywa istotną rolę w jej ochronie. Badania przeprowadzone na Harvard Uniyersity wykazały, że podawanie co najmniej 6 mg luteiny w codziennej diecie o 43% zmniejsza ryzyko wystąpienia uszkodzenia plamki żółtej.
Soczewka jest tą częścią oka, która dość często ulega uszkodzeniom.
Kontakt z wolnymi rodnikami wywołuje cały szereg szkodliwych reakcji prowadzących do rozwoju zaćmy, przede wszystkim do uszkodzenia białek soczewki oka, które są jej podstawowym składnikiem. Zaćma jest odpowiedzialna za około 50% przypadków ślepoty wśród starszych osób.
W powstawaniu i rozwoju tego schorzenia mają udział różne czynniki, ale podstawową rolę odgrywa silne światło słoneczne, promieniowanie UV oraz palenie. Pewne przewlekłe choroby, jak np. cukrzyca, również zwiększają ryzyko jejwystąpienia.
Na szczęście, istnieje sposób, aby zapobiec tej chorobie – spożywanie substancji o charakterze przeciwutleniaczy. Odpowiednia ochrona antyoksydacyjna może zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy do około 30%. Wyniki ostatnich lat wskazują, że
luteina odgrywa istotną rolę w profilaktyce zaćmy. Badanie kliniczne, podczas którego przebadano 50 tysięcy kobiet w ciągu ośmiu lat, bezsprzecznie udowodniło, że spożywanie bogatego w luteinę szpinaku jest znacznie bardziej skuteczne niż spożywanie warzyw bogatych w inne karotenoidy (w eksperymencie wykorzystano marchew, słodkie ziemniaki i przetwory owocowe przygotowane do przechowywania na zimę – we wszystkich tych produktach zawartość luteiny jest znikoma).
Luteina jest znakomitym „wymiataczem" wolnych rodników, który w znacznym stopniu może wzmocnić nie tylko ochronę naszych oczu, ale również innych narządów. Z tego względu nowoczesne dodatki żywieniowe zawierające luteinę mogą być skutecznie stosowane przez każdego, kto liczy na inne pożądane efekty antyoksydantów, np. w profilaktyce chorób układu krążenia oraz nowotworów.