Vital A

Nowoczesne dodatki żywieniowe stanowiące kompleksowe uzupełnienie diety zgodnej z grupą krwi. Obok niezbędnych witamin i składników mineralnych produkty z tej serii zawierają także rośliny lecznicze, które wzmacniają "słabe punkty" różnych grup krwi.
Opakowanie zawiera 90 tabletek.

1 tabletka zawiera

Beta karoten 1,2 mg   Miedź 0,5 mg
Witamina C 60 mg   Cynk 8 mg
Witamina E 10 j.m.   Chrom 50 mcg
Witamina B1 1,4 mg   Selen 40 mcg
Witamina B2 1,6 mg   Mangan 1 mg
Witamina B6 2 mg   Potas 20 mg
Niacyna 18 mg   Molibden 80 mcg
Cholina 20 mg   Bor 50 mcg
Inozytol 20 mg   Wanad 10 mcg
PABA 5 mg   Nikiel 30 mcg
Biotyna 40 mcg   Krzem 1 mg
Kwas pantotenowy 5 mg   L-Glutation 5 mg
Kwas foliowy 150 mcg   L-Cysteina 25 mg
Rutyna 4 mg   Bromelaina 25 mg
Kompleks hesperydyny 5 mg   Liść głogu (std. 2% flawonoidów) 10 mg
Betaina HCL 10 mg   Ekstrakt z liści zielonej herbaty
(std. 20% polifenoli)
10 mg
Jod (kelp) 50 mcg   Liść pietruszki 50 mg
Wapń 100 mg   Owoc borówki amerykańskiej 20 mg
Żelazo 8 mg   Owoc śliwy 15 mg
Magnez 50 mg   Witamina B12 20 mg
Kwercetyna 5 mg   Liść oregano 50 mg
      Ekstrakt z korzenia imbiru
(std. 5% gingeroli)
5 mg


Sposób użycia:
1 tabletka dziennie lub według zaleceń.

 

SKLEP  >>>  TUTAJ


Kompleksowe dodatki żywieniowe przeznaczone dla grup krwi

Nowe teorie zawsze budzą wiele emocji, zwłaszcza gdy dotyczą ludzkiego zdrowia. Nic więc dziwnego, że książka amerykańskiego lekarza, dr Petera J. D'Adamo, która zachęca do profilaktyki chorób oraz ich leczenia za pomocą diety zgodnej z grupą krwi, szybko zyskała rozgłos na całym świecie. Dr D'Adamo założył, że skoro sposób odżywiania wpływał na kształtowanie się 4 różnych grup krwi naszych przodków, to każde spożycie artykułu żywnościowego, nie będącego dla nas najwłaściwszym z punktu widzenia ewolucji, może niekorzystnie wpływać na stan naszego zdrowia.

Aby stwierdzić, w jaki sposób nasza żywność jest powiązana z osobniczą charakterystyką genetyczną, w tym także z grupą krwi, dr D'Adamo i jego asystenci przeanalizowali tysiące podstawowych składników naszej diety. Otrzymane rezultaty w pełni potwierdziły jego teorię Ekstrakty z pewnych grup produktów żywnościowych zlepiały krwinki czerwone poszczególnych grup krwi lub mówiąc naukowo, aglutynowały je. Ten fenomenalny rezultat „zlepiania" powodowały substancje zwane obecnie lektynami. Można je znaleźć w pokarmach pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Lektyny, wiążąc specjalne grupy cukrowe znajdujące się na powierzchni każdej krwinki czerwonej, sklejają je ze sobą i w efekcie doprowadzają do ich zniszczenia. Składniki cukrowe są obecne nie tylko we krwi, ale również w innych tkankach organizmu. Dlatego żywność niezgodna z naszą grupą krwi może bezpośrednio uszkadzać różne narządy.

Dr D'Adamo wraz ze swym zespołem nie tylko stworzył listę pokarmów, które nie są zalecane dla poszczególnych grup krwi, ale określił również, które składniki odżywcze i rośliny lecznicze mogą korzystnie wpłynąć na poprawę stanu zdrowia osoby o określonej grupie krwi.

Obecnie są szeroko dostępne kompleksowe dodatki żywieniowe adresowane do posiadaczy czterech grup krwi, które powstały na podstawie wyników badań dr D' Adamo oraz innych opracowań naukowych dostępnych w profesjonalnej literaturze.

Grupa krwi 0

Około 40 tysięcy lat temu styl życia związany z „polowaniem na zwierza", predysponował wchodzącego na szczyt łańcucha pokarmowego człowieka Cro-Magnon do jedzenia prawie wyłącznie mięsa. Organizm naszych przodków, który posiadał składnik cukrowy o najprostszej budowie, charakterystycznej dla grupy krwi 0, był więc przyzwyczajony do jedzenia mięsa.

Z tego powodu osoby z grupą krwi o wciąż powinny spożywać stosunkowo duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, aby być w dobrej formie i chronić swoje zdrowie. Taka dieta zapewnia im właściwy poziom rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i żelaza.

Aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania tak dużych ilości mięsa (np. zapalenie stawów), osobom tym potrzebne są dodatkowe dawki witamin z grupy B, jak również odwadniające i przeciwzapalne rośliny (np. pietruszka lub jukka). Warto również wzbogacić ich dietę w kurkumę, chrzan oraz lukrecję. Nowoczesne dodatki żywieniowe opracowane dla osób z tą grupą krwi, obok niezbędnych witamin i składników mineralnych, s;} również źródłem wielu cennych substancji pochodzących z roślin szczególnie korzystnych dla grupy 0.

Grupa krwi A

Około 15-20 tysięcy lat temu, gdy na świecie zaczęło przybywać coraz więcej ludzi, brak łatwej zdobyczy zmusił naszych przodków z grupą krwi O do poszukiwania innych źródeł pożywienia. Z tego powodu pewna grupa osób „przestawiła się" na bardziej rolniczy styl życia i sposób odżywiania. Właśnie wśród tych pierwszych rolników wykształciła się grupa krwi A z „roślinożernym" kodem genetycznym. Dlatego odpowiednia dieta dla osób z grupą krwi A powinna bazować na produktach roślinnych, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jednak, aby utrzymać w dobrym stanie system immunologiczny i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów oraz problemów ze strony układu krążenia, osoba z grupą krwi A powinna szczególnie zadbać o dostateczną ilość takich składników jak: żelazo, witaminy B 12, C, E, kwas foliowy i pantotenowy, bioflawonoidy (kwercetyna). Cennym uzupełnieniem ich diety jest dodatek zielonej herbaty, imbiru, głogu i pietruszki.

Grupa krwi B

Kilka tysięcy lat później przemieszczenie niektórych populacji i związana z tym konieczność adaptacji do nowych warunków klimatycznych doprowadziła prawdopodobnie do następnych zmian, w wyniku których powstała grupa krwi B.

Dieta tej grupy krwi jest zrównoważona i urozmaicona, zawiera, wszystko, co najlepsze w królestwie roślin i zwierząt". Preparaty starannie opracowane pod kątem potrzeb tej grupy krwi, dostarczając pełne spektrum witamin, składników mineralnych, jak również roślin leczniczych (np. lukrecji, pietruszki, brokuł, bzu czarnego, grzybów Reishi i Shiitake), wspaniale regulują pracę układu immunologicznego, nerwowego i pokarmowego.

Grupa krwi AB

Ta najmłodsza grupa krwi wyłoniła się z przemieszania kaukaskiej grupy A z mongolską grupą B. Z tego powodu zalecenia pokarmowe dla AB są kombinacją tego, co służy osobom o grupach krwi A i B. W ten sposób dostarczą swoim organizmom właściwą ilość witamin i składników mineralnych. Z uwagi na niski poziom soków żołądkowych, co jest charakterystyczne dla tej grupy krwi, wymaga ona dodatkowego przyjmowania witaminy C. Osoby z tą grupą krwi, aby zwiększyć swoją odporność i ochronić swój organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami, w pierwszym rzędzie powinny dostarczyć odpowiednia ilość antyutleniaczy oraz takich roślin jak np. zielona herbata, czosnek, brokuły, seler i imbir.

Recent Posts