Vital AB

Nowoczesne dodatki żywieniowe stanowiące kompleksowe uzupełnienie diety zgodnej z grupą krwi. Obok niezbędnych witamin i składników mineralnych produkty z tej serii zawierają także rośliny lecznicze, które wzmacniają "słabe punkty" różnych grup krwi.
Opakowanie zawiera 90 tabletek.

1 tabletka zawiera

Beta karoten 1,2 mg   Kwercetyna 5 mg
Betaina HCL 10 mg   L-cysteina 10 mg
Biotyna 40 mcg   L-glutation 5 mg
Bor 50 mcg   Lioa selera 50 mg
Brokuły 20 mg   Magnez 80 mg
Bromelaina 25 mg   Mangan 1 mg
Cholina 20 mg   MiedY 0.5 mg
Chrom ł0 mcg   Molibden 80 mcg
Cynk 8 mg   Niacyna 18 mg
Czosnek 50 mg   Nikiel ł0 mcg
Ekstrakt z korzenia imbiru (std. 5% gingeroli) 5 mg   Owoc żurawiny wielkoowocowej 20 mg
Ekstrakt z lioci zielonej herbaty (std. 20% polifenoli) 10 mg   PABA 5 mg
Ekstrakt ze skórek czerwonych winogron 10 mg   Potas 20 mg
Inozytol 4 mg   Rutyna 4 mg
Jod (kelp) 50 mcg   Selen 40 mcg
Kompleks bioflawonoidów z cytrusów 4 mg   Wanad 10 mcg
Kompleks hesperydyny 5 mg   Wapn 100 mg
Krzem 1 mg   Witamina B1 1.4 mg
Kwas foliowy 8 mg   Witamina B12 1 mcg
Magnez 100 mcg   Witamina B2 1.6 mg
Kwercetyna 5 mg   Witamina B6 2 mg
Kwas pantotenowy 5 mg   Witamina C 60 mg
      Witamina E 10 j.m.
      żelazo 5 mg


Sposób użycia:
1 tabletka dziennie lub według zaleceń.

 

SKLEP  >>>  TUTAJ


Kompleksowe dodatki żywieniowe przeznaczone dla grup krwi

Nowe teorie zawsze budzą wiele emocji, zwłaszcza gdy dotyczą ludzkiego zdrowia. Nic wiec dziwnego, że książka amerykańskiego lekarza, dr Petera J. D'Adamo, która zachęca do profilaktyki chorób oraz ich leczenia za pomocą diety zgodnej z grupą krwi, szybko zyskała rozgłos na całym świecie. Dr D'Adamo założył, że skoro sposób odżywiania wpływał na kształtowanie się 4 różnych grup krwi naszych przodków, to każde spożycie artykułu żywnościowego, nie będącego dla nas najwłaściwszym z punktu widzenia ewolucji, może niekorzystnie wpływać na stan naszego zdrowia.

Aby stwierdzić, w jaki sposób nasza żywność jest powiązana z osobniczą charakterystyką genetyczną, w tym także z grupą krwi, dr D'Adamo i jego asystenci przeanalizowali tysiące podstawowych składników naszej diety. Otrzymane rezultaty w pełni potwierdziły jego teorie Ekstrakty z pewnych grup produktów żywnościowych zlepiały krwinki czerwone poszczególnych grup krwi lub mówiąc naukowo, aglutynowały je. Ten fenomenalny rezultat „zlepiania" powodowały substancje zwane obecnie lektynami. Można je znale1a w pokarmach pochodzenia roślinnego lub zwierzecego. Lektyny, wiążąc specjalne grupy cukrowe znajdujące sie na powierzchni każdej krwinki czerwonej, sklejają je ze sobą i w efekcie doprowadzają do ich zniszczenia. Składniki cukrowe są obecne nie tylko we krwi, ale również w innych tkankach organizmu. Dlatego żywność niezgodna z naszą grupą krwi może bezpośrednio uszkadzać różne narządy.

Dr D'Adamo wraz ze swym zespołem nie tylko stworzył listę pokarmów, które nie są zalecane dla poszczególnych grup krwi, ale określił również, które składniki odżywcze i rośliny lecznicze mogą korzystnie wpłynąć na poprawę stanu zdrowia osoby o określonej grupie krwi.

Obecnie są szeroko dostępne kompleksowe dodatki żywieniowe adresowane do posiadaczy czterech grup krwi, które powstały na podstawie wyników badan dr D' Adamo oraz innych opracowań naukowych dostępnych w profesjonalnej literaturze.

Grupa krwi 0

Około 40 tysięcy lat temu styl życia związany z „polowaniem na zwierza", predysponował wchodzącego na szczyt łańcucha pokarmowego człowieka Cro-Magnon do jedzenia prawie wyłącznie mięsa. Organizm naszych przodków, który posiadał składnik cukrowy o najprostszej budowie, charakterystycznej dla grupy krwi 0, był wiec przyzwyczajony do jedzenia mięsa.

Z tego powodu osoby z grupą krwi o wciąż powinny spożywać stosunkowo duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, aby bya w dobrej formie i chronią swoje zdrowie. Taka dieta zapewnia im właściwy poziom rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i żelaza.

Aby wyeliminowana niepożądane efekty spożywania tak dużych ilości mięsa (np. zapalenie stawów), osobom tym potrzebne są dodatkowe dawki witamin z grupy B, jak również odwadniające i przeciwzapalne rośliny (np. pietruszka lub jukka). Warto również wzbogacić ich dietę w kurkume, chrzan oraz lukrecje. Nowoczesne dodatki żywieniowe opracowane dla osób z tą grupą krwi, obok niezbędnych witamin i składników mineralnych, s;} również 1ródłem wielu cennych substancji pochodzących z roślin szczególnie korzystnych dla grupy 0.

Grupa krwi A

Około 15-20 tysięcy lat temu, gdy na świecie zaczeło przybywaa coraz wiecej ludzi, brak łatwej zdobyczy zmusił naszych przodków z grupą krwi O do poszukiwania innych 1ródeł pożywienia. Z tego powodu pewna grupa osób przestawiła sie" na bardziej rolniczy styl życia i sposób odżywiania. Właśnie wśród tych pierwszych rolników wykształciła sie grupa krwi A z żroślinożernym" kodem genetycznym. Dlatego odpowiednia dieta dla osób z grupą krwi A powinna bazowaa na produktach roślinnych, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jednak, aby utrzymaa w dobrym stanie system immunologiczny i zmniejszya ryzyko wystąpienia nowotworów oraz problemów ze strony układu krążenia, osoba z grupą krwi A powinna szczególnie zadbaa o dostateczną ilośa takich składników jak: żelazo, witaminy B 12, C, E, kwas foliowy i pantotenowy, bioflawonoidy (kwercetyna). Cennym uzupełnieniem ich diety jest dodatek zielonej herbaty, imbiru, głogu i pietruszki.

Grupa krwi B

Kilka tysiecy lat pó1niej przemieszczenie niektórych populacji i związana z tym koniecznośa adaptacji do nowych warunków klimatycznych doprowadziła prawdopodobnie do nastepnych zmian, w wyniku których powstała grupa krwi B.

Dieta tej grupy krwi jest zrównoważona i urozmaicona, zawiera, wszystko, co najlepsze w królestwie roślin i zwierząt". Preparaty starannie opracowane pod kątem potrzeb tej grupy krwi, dostarczając pełne spektrum witamin, składników mineralnych, jak również roślin leczniczych (np. lukrecji, pietruszki, brokuł, bzu czarnego, grzybów Reishi i Shiitake), wspaniale regulują prace układu immunologicznego, nerwowego i pokarmowego.

Grupa krwi AB

Ta najmłodsza grupa krwi wyłoniła sie z przemieszania kaukaskiej grupy A z mongolską grupą B. Z tego powodu zalecenia pokarmowe dla AB są kombinacją tego, co służy osobom o grupach krwi A i B. W ten sposób dostarczą swoim organizmom właściwą ilośa witamin i składników mineralnych. Z uwagi na niski poziom soków żołądkowych, co jest charakterystyczne dla tej grupy krwi, wymaga ona dodatkowego przyjmowania witaminy C. Osoby z tą grupą krwi, aby zwiekszya swoją odpornośa i ochronia swój organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami, w pierwszym rzedzie powinny dostarczya odpowiednia ilośa antyutleniaczy oraz takich roślin jak np. zielona herbata, czosnek, brokuły, seler i imbir.

Recent Posts