Zagrożenie naszych czasów
Zagrożenie naszych czasów…
Przeciwutleniacze, antyoksydanty, związki wychwytujące wolne rodniki… to bardzo często używane dziś pojęcia, kojarzące się nam z ochroną przeciw tzw. wolnym rodnikom. Dlaczego te substancje są dla nas tak istotne?
By to wyjaśnić, należy opisać mechanizm powstawania i działania wolnych rodników. Są to niezrównoważone – czyli mające o jeden elektron za mało lub za dużo – atomy, które są ubocznym produktem przemiany materii w ludzkim organizmie. Wolne rodniki powstają w mitochondriach (w części komórki, w której zachodzą przemiany energetyczne) otoczonych witaminą E, która je wychwytuje i neutralizuje, przez co sama staje się wolnym rodnikiem. Wolny elektron jest odbierany przez witaminę C, usuwany z komórki i przekazywany dalej innym substancjom. Jednak pewna część wolnych rodników wydostaje się poza mitochondrium. Poszukujący równowagi rodnik bardzo łatwo wchodzi w reakcję z napotkanymi substancjami, dzięki czemu sam odzyskuje równowagę, ale niszczy ją wokół siebie. Jeżeli wolne rodniki znajdą się w skórze – niszczą włókna kolagenu, doprowadzając do zwiotczenia skóry i powstawania zmarszczek, w oku – przyspieszają zmiany degeneracyjne, np. powodują zaćmę, w naczyniach krwionośnych – utleniają cholesterol, przyspieszając procesy miażdżycowe. Jeżeli trafią do jądra komórkowego i uszkodzą DNA, mogą wywołać zmiany nowotworowe.
Powstawaniu wolnych rodników sprzyja dym papierosowy, promieniowanie UV i zanieczyszczenie środowiska. Substancjami neutralizującymi wolne rodniki są przeciwutleniacze. Dotychczasowe badania koncentrowały się na poznaniu właściwości poszczególnych grup antyoksydantów. Kiedy jednak zauważono, że procesy neutralizacji wolnych rodników i ich transportu są bardziej skomplikowane, okazało się, że to, co stworzyła natura jest dla nas najlepsze.
Ekstrakt z zielonej herbaty
Liście krzewu herbacianego od tysiącleci stosowane były jako skuteczny środek leczniczy. Szczególne właściwości zielonej herbaty są doceniane również przez współczesną medycynę. Ekstrakt jest bogatym źródłem naturalnych, bioaktywnych substancji fitochemicznych: polifenoli i metyloksantyn, a także witamin (z grupy B, A, C) i składników mineralnych (magnez, potas). Substancje czynne ekstraktu herbacianego odznaczają się szerokim spektrum działania zdrowotnego, co jest związane z ich wyjątkową aktywnością przeciwrodnikową. Przewyższają one, około 200-krotnie, aktywność modelowego przeciwutleniacza – witaminy E. Badania naukowe bezspornie udowodniły, że substancje zawarte w zielonej herbacie wykazują aktywność przeciwmiażdżycową, przeciwinfekcyjną, przeciwzapalną, przeciwalergiczną i chemioprewencyjną – zmniejszającą ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Ekstrakt z owocu granatu
Owoce granatu są źródłem m.in. nieocenionego kwasu elagowego – naturalnego przeciwutleniacza, uznawanego za inhibitora substancji rakotwórczych. Badania na myszach wykazały, że kwas elagowy zatrzymuje rozwój nowotworów wątroby, płuc i przełyku.
Sproszkowany owoc cayenne
Cayenne zawiera kapsaicynę – alkaloid o właściwościach witaminy A, C czy E, który uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek, która mogłaby doprowadzić do rozwoju nowotworu. Brytyjscy naukowcy dowiedli, że cayenne przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii. Uważa się, że przyspiesza też czynność serca bez zwiększania ciśnienia krwi, chroni przed wylewani i atakiem serca. Cayenne wzmaga działanie innych ziół, wspomaga procesy trawienia i działanie organów wydzielniczych organizmu. Powyższe substancje, współpracujący z CaliVitaŽ International naukowcy, połączyli w preparacie SMOKERADE, w skład którego dodatkowo wchodzą inne znane i cenione antyutleniacze oraz substancje o właściwościach oczyszczających organizm: witaminy E i C, koenzym Q10, cynk i selen.
Czyni to z tego produktu doskonałą ochronę przed szkodliwymi substancjami, których przecież nie jesteśmy w stanie uniknąć we współczesnym świecie. I niech nie zmyli Państwa nazwa tego preparatu – jest on polecany nie tylko nałogowym i biernym palaczom tytoniu, ale przede wszystkim osobom dorosłym, narażonym na zanieczyszczenia środowiska oraz żywności. To wspaniły suplement zwłaszcza dla osób powyżej 40. roku życia, u których słabną procesy obronno – naprawcze organizmu.
Anita Widawska
mgr żywienia człowieka
Wiecej na temat ochrony zdrowia w artykulach: