C Plus

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

Preparat uzupełniający dietę w witaminę C. Produkt zawiera owoc \r\ndzikiej róży oraz bioflawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. Poza \r\npowszechnie znanym działaniem witaminy C, produkt ten działa również \r\nprzeciwalergicznie.
Opakowanie zawiera 100 tabletek.

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

1 tabletka zawiera
\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

Witamina C (z owocem z dzikiej \r\nróży) 75 mg
Bioflawonoidy 100 mg
Sproszkowanu owoc dzikiej róży 100 mg \r\n

Sposób użycia:
1 tabletka dziennie lub według \r\nzaleceń.

\r\n


\r\n
\r\n

Witamina C

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do grupy witamin \r\nrozpuszczalnych w wodzie, więc w ciągu kilku godzin a przy obciążeniu fizycznym \r\njeszcze szybciej wydalana jest z organizmu. Na szczęście istnieją już preparaty \r\no przedłużonym działaniu (TR – timed release), dzięki którym witamina C może \r\nnieprzerwanie oddziaływać na organizm. \r\n

Witaminę C odkrył Węgier, Albert Szent-Gyorgyi. Udało mu się jako pierwszemu \r\nwyodrębnić ją z papryki. Za odkrycie to dostał w 1937 r. nagrodę \r\nNobla.
Witamina C znajduje się w wielu warzywach i cytrusach, lecz jej \r\nnajlepszym naturalnym źródłem jest owoc dzikiej róży. Do celów leczniczych \r\nwitaminę C pozyskuje się właśnie z owocu dzikiej róży, bo w nim można ją znaleźć \r\nrazem z bioflawonoidami, które wzmacniają działanie kwasu askorbinowego. Inny \r\nnoblista,
Linus Pauling, sławny biochemik, uważał, że witamina C może być \r\nskutecznym środkiem przeciw wielu chorobom: od przeziębienia aż do \r\nnowotworów.

\r\n

Wiadomo, że brak witaminy C powoduje szkorbut. Przyjmowanie jej w większych \r\nilościach wzmacnia system immunologiczny i zwiększa odporność na choroby \r\nzakaźne
(szczególnie przeziębieniowe). Witamina C jest aktywatorem wielu \r\nenzymów i odgrywa ważną rolę oddychaniu komórkowym. Przyspiesza gojenie się ran, \r\nbierze
udział w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek, a także w syntezie \r\nhormonów kory nadnerczy Chroni przed skutkami stresu, pomaga we wchłanianiu \r\nżelaza, a ponadto,
wraz z kwasem foliowym i witaminą B 12, pobudza \r\ndojrzewanie czerwonych krwinek. Obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni \r\norganizm przed substancjami rakotwórczymi. Przy dużych wysiłkach wzrasta \r\nzapotrzebowanie na witaminę C, dlatego sportowcy, szczególnie przed zawodami, \r\npowinni przyjmować większą dawkę tej witaminy.

\r\n

Jak prawie wszystkie witaminy, witamina C łatwo ulega rozkładowi. Jest \r\nwrażliwa na światło, temperaturę i wilgoć. Dlatego preparaty zawierające \r\nwitaminę C należy przechowywać w odpowiednich warunkach.

W nowoczesnych \r\npreparatach zawierających witaminę C znajdują się również bioflawonoidy. Nie są \r\none witaminami w dosłownym znaczeniu, ale czasem mówi się
o nich jako o \r\nwitaminie P. Bioflawonoidy wzmagają absorpcję witaminy C, wskazane
jest więc \r\nich łączne przyjmowanie.

\r\n

Organizm ludzki nie jest stanie syntetyzować bioflawonoidów, więc ich \r\nźródłem
musi być pożywienie. Ta grupa związków często jest stosowana w \r\nprzypadku urazów
w sporcie. Bioflawonoidy skutecznie łagodzą ból, jak również \r\ndolegliwości spowodowane niskim poziomem wapnia w surowicy. Współdziałając z \r\nwitaminą C, chronią wewnętrzną strukturę naczyń włosowatych. Wykazują też \r\nwłaściwości antybakteryj BC i poprawiające krążenie.

\r\n

Pobudzają wydzielanie żółci, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają \r\ntworzeniu się caćmy. W połączeniu z witaminą C, często są stosowane w leczeniu \r\nopryszczki.
Kwercetyna, bioflawonoid pozyskiwany z zielonych lub niebieskich \r\nalg, skutecznie leczy astmę i alergie.

\r\n

Naturalnym źródłem bioflawonoidów są: biała skórka owoców cytrusowych, \r\npapryka, gryka i czarna porzeczka. W mniejszych ilościach znajdują się również w \r\nbrzoskwiniach, wiśniach, winogronach, śliwkach oraz owocach dzikiej róży.

\r\n

UWAGA!

\r\n

* W naturalnej witaminie C cząsteczki kwasu askorbinowego łączą się ze sobą \r\ntworząc zwielokrotnione, skomplikowane chemicznie cząsteczki przez co \r\njego
działanie jest znacznie dłuższe niż działanie prostego, syntetycznego \r\nkwasu askorbinowego.

\r\n

* Przy chorobach przebiegających z gorączką rośnie zapotrzebowanie na \r\nwitaminę C.

\r\n

* Dawkę witaminy C trzeba zwiększyć, gdy bierzemy środki antykoncepcyjne, \r\nsterydy, leki przeciwbólowe i aspirynę lub gdy często spożywamy alkohol.

\r\n

* Bioflawonoidy przyjmowane w nadmiernych dawkach mogą powodować \r\nbiegunkę.

Recent Posts