Grupa krwi „0”
CALIVITA – Dieta zgodna z grupą krwi „O” – Myśliwy
GRUPA KRWI „0” GRUPA KRWI „A” GRUPA KRWI „B” GRUPA KRWI „AB”
„Myśliwy” – Czy wiesz dlaczego tak nazwano tę grupę ?
Około 40 tysięcy lat temu styl życia związany z „polowaniem na zwierza”, predysponował wchodzącego na szczyt łańcucha pokarmowego człowieka Cro-Magnon do jedzenia prawie wyłącznie mięsa. Organizm naszych przodków, który posiadał składnik cukrowy o najprostszej budowie, charakterystycznej dla grupy krwi „0”, był więc przyzwyczajony do jedzenia mięsa. Z tego powodu osoby z grupą krwi „O” wciąż powinny spożywać stosunkowo duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, aby być w dobrej formie i chronić swoje zdrowie. Taka dieta zapewnia im właściwy poziom rozpuszczalnych w tłuszczach witamin i żelaza.
Wskazane: czerwone chude mięso Zabronione: pszenica
„Myśliwy” – ta grupa ludzi ma skłonność do alergii, astmy, artretyzmu, zapalenia stawów, chorób wirusowych i zaburzeń krzepnięcia krwi. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy często zatrzymuje płyny w organizmie, co wiąże się z nadwagą i uczuciem zmęczenia. Wrzody, zgaga, problemy z wypróżnianiem, nowotwór jelita grubego – to typowe dla tej grupy krwi.
Aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania żle dobranego pokarmu, osobom tym potrzebne są dodatkowe dawki witamin z grupy „B”, jak również odwadniające i przeciwzapalne rośliny. Pierwszy na świecie i jedyny w tego typu produktach VITAL O opracowany dla osób z tą grupą krwi, obok niezbędnych witamin i składników mineralnych jest również żródłem wielu cennych substancji pochodzących z roślin szczególnie korzystnych dla grupy „O”.
Produkty, które należy spożywać, oraz te których powinno się unikać w naszym codziennym menu. Inne, nie wymienione sa dla zdrowia obojetne – według dr P.J.D’ Adamo
Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnięcina, mięso bawołu, serce, wątróbka, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
Ryby i owoce morza
Wskazane: aloza, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, sieja, okoń prążkowany, płytecznik, pstrąg tęczowy, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź.
Unikać: barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydlaka, suma, śledzia marynowanego, tasergal, włócznik.
Jaja i nabiał
Wskazane: brak, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, maślanka, wszystkich pozostałych odmian sera.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych.
Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów: nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola aduke, azuki, pinto, groch „czarne oczko”.
Unikać: fasoli: copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy: amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Przetwory zbożowe
Wskazane: brak, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: pszenicy, mąki z owsa, mąki kukurydzianej, otrębów z owsa i z pszenicy, owsianki, płatków familia, kukurydzianych, siedem zbóż.
Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezekiela.
Unikać: angielskich bułek, bułek z otrębami owsa, chleba z pszenicy, chleba wieloziarnistego, bułek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki pszennej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokobiałkowego chleba.
Ziarna i makarony
Wskazane: brak ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy „0”.
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu: grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki: couscous, glutenowej, grahama, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.
Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola,glony morskie, kalarepa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, ketamia, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czarnych oliwek, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, gorczycy zielonej, grzybów shiitake, kalafiora, kiełków, lucerny, oliwek greckich, oliwek hiszpańskich, pieczarek, żółtej kukurydzy.
Owoce
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki: ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych,plantanów, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.
Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasowy, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.
Przyprawy
Wskazane: curry, kelp, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenja.
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.
Herbatki ziołowe
Wskazane: cayenne, chmiel, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy.
Używki
Wskazane: woda gazowana.
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, alkoholi destylowanych, napojów gazowanych.
Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”
Osoby z grupą krwi „O” powinny zabezpieczać swoje zdrowie produktem Vital O, by wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwego pokarmu. Skład tego suplementu skomponowany jest w oparciu o charakterystykę osobniczą, opracowaną zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi.