Iron Plus
Tabletki zawierające w postaci chelatów, bioflawonoidy oraz witaminę C. Starannie dobrany zestaw składników wzmaga wchłaniane żelaza przez organizm.
|
Żelazo
Zelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, koniecznym do syntezy hemoglobiny wchodzącej w skład krwinek czerwonych, mioglobiny (będącej czerwonym pigmentem mięśni) oraz niektórych enzymów.
Organizm ludzki nie potrafi go syntetyzować, dlatego musimy dostarczać żelazo wraz z pożywieniem. Niestety, ale tylko około 6-10% z ogólnej ilości spożywanego żelaza jest wchłaniane i przekazywane do krwi. Stąd przy źle zbilansowanej diecie mogą powstawać jego niedobory, z którymi ostatnio spotykamy się dość często.
Dlatego potrzebujemy żelaza w postaci suplementacji.
Łatwo możemy zrozumieć znaczenie żelaza, jeśli wiemy, że od niego przede wszystkim zależy ile tlenu dostanie nasz mózg, serce, wątroba, mięśnie i inne tkanki. żelazo wspomaga wzrost, zwiększa zdolność przeciwstawiania się chorobom, usuwa zmęczenie, zapobiega powstawaniu anemii i przywraca naturalny kolor skórze.
W ciągu miesiąca kobiety tracą prawie dwukrotnie więcej żelaza niż mężczyźni.
Zelazo i wapń to dwa składniki mineralne, których, jak wskazują badania, najbardziej brak w diecie kobiet. Zapotrzebowanie kobiety na żelazo to przeciętnie 15 mg dziennie, a kobiety w ciąży lub karmiącej piersią – nawet 30 mg dziennie. Jest niemal niemożliwe, żeby kobieta w ciąży otrzymała z pożywienia taką ilość żelaza, gdyż dobrze zrównoważona dieta w 1000 kalorii zawiera tylko 6 mg tego pierwiastka. Około 10-50% niemowląt, dzieci, nastolatek, kobiet w ciąży, osób uprawiających sport, jak również pań w starszym wieku ma niedobór żelaza. Oznaki tego niedoboru u dzieci uwidaczniają się na ogół w postaci słabszej koncentracji, zmniejszenia koordynacji ruchów, możliwości uczenia się oraz obniżenia poziomu inteligencji.
Niedobór żelaza może spowodować rozdwajanie się końców włosów, łamliwość paznokci oraz zmęczenie i zawroty głowy.
Osoby wypijające duże ilości kawy i herbaty powinny mieć świadomość, że zawarte w tych napojach substancje mogą utrudniać wchłanianie żelaza, „Wrogami" tego pierwiastka są również fosfoproteiny jajek oraz fityniany obecne w ziarnach pszenicy. żelazo najlepiej jest przyjmować w formie chelatowej. Chelatowanie jest to proces, podczas którego pierwiastki są zmieniane w związki kompleksowe łatwo przyswajalne przez organizm. Podawanie składników mineralnych w formie chelatów aminokwasowych zwiększa stopień ich wchłaniania od trzech do dziesięciu razy.
Nowoczesne preparaty suplementujące żelazo, obok organicznego chelatu tego mikroelementu, zawierają też witaminę C i bioflawonoidy, które wspomagają przyswajanie żelaza przez organizm.
UWAGA!
* Chociaż w organizmie zdrowego człowieka wchłanianie żelaza w znacznym stopniu zależy od aktualnych potrzeb organizmu, to jednak zażywanie zbyt dużej jego ilości może doprowadzić do choroby (hemochromatoza).
* Kobiety w ciąży i karmiące piersią zażywanie żelaza powinny skonsultować z lekarzem.
* Mężczyźni, którzy zażywają multiwitaminy, tylko przy stwierdzonym niedoborze żelaza powinni przyjmować dodatkowo jego preparaty.
* Organiczne związki żelaza można zażywać razem z witaminą E, a żadne z nich nie straci swojej wartości.
* Przyswajanie żelaza pogarsza się przy schorzeniach reumatycznych, grzybiczych lub przewlekłej opryszczce. W takich przypadkach dzienną dawkę trzeba zwiększyć.
* Według Journal of Orthomolecular Medicine, podczas infekcji bakteryjnych nie powinno się zażywać żelaza, gdyż bakteriom też jest ono potrzebne do rozwoju. Organizm podczas infekcji nie zużywa żelaza, lecz je przechowuje, a dopiero po ustąpieniu gorączki zaczyna je wchłaniać. Dlatego przyjmowanie żelaza należy wznowić dopiero po wyleczeniu.
* Większa zawartość żelaza w tkankach i narządach zwiększa powstawanie wolnych rodników, rośnie więc zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty.